To je to što me zanima!

Čudesne kockice koje pričaju najčarobnije bajke za djecu

Produkt-dizajnerica Adriana Pavelić osmislila je Story Teller Cube, unikatnu igru bez pravila za djecu i odrasle, a da čarolija počne, samo treba baciti kockice
Vidi originalni članak

Zauvijek želim ostati razigrano dijete u duši, počinje produkt-dizajnerica Adriana Pavelić, kojoj su kreativne igračke strast još od djetinjstva. A kako najbolje ostati dijete i s 24 godine nego smišljajući igračke. Već je u srednjoj školi znala da se želi baviti dizajnom, kreirati u glavi i pretakati ideje s papira u opipljive predmete (nije ni čudno što je tema njezina diplomskog rada igra). Upravo je zahvaljujući toj dječjoj znatiželji iz odrasle perspektive nastao Story Teller Cube - kockice koje pričaju najmaštovitije bajke. I što je najbolje, svaki put drukčije i još originalnije.

- Ideja je došla sama od sebe, kako to već obično biva s nama dizajnerima, te se poklopila s natječajem Hrvatskoga dizajnerskog društva ‘Bor s nama’ u zimu 2013. Prijavila sam se i osvojila prvo mjesto. Bila sam ugodno iznenađena jer sam često kritična prema svojim radovima pa mi je ovakvo priznanje struke, a poslije i sjajne reakcije ljudi, bila prilična potvrda i vjetar u leđa da nastavim razvijati i brendirati projekt. Izgleda da sam pogodila ‘u sridu’ jer ih ljudi baš vole - govori Adriana, koja se kao djevojčica radije igrala “pametnim”, dobro osmišljenim, često drvenim, igračkama nego trendovskim, plastičnim.  

- Imam osjećaj da se izgubio prirodni materijal u proizvodnji dječjih igračaka, kao i trenutak gdje dijete ima izbor kako se igrati njima te slobodu izražavanja koja, dakako, potiče kreativnost i maštu - objašnjava. Razvijajući ovaj inovativan proizvod, kod svoje tete Dragane Meić, inače odgojiteljice u zagrebačkom vrtiću koji radi prema principu Montessori, odradila je “praksu” kako bi njezine kockice bile što zanimljivije, ali i poučne. 

Nakon što je kockicama osvojila prvo mjesto na natjecanju Hrvatskoga dizajnerskog društva, dobila je potvrdu da ih nastavi proizvoditi te ih je brendirala pod nazivom Story Teller Cube

- Prije svega su namijenjene djeci predškolske dobi jer tad ona najviše uče. Ali i roditeljima. Djeca brzo upiju priče koje im pričaju roditelji prije spavanja, tako da je ovo idealan način da s djetetom ostvare interakciju te izmisle nove priče i ‘spase’ obraz pred njim (smijeh). Onoj malo starijoj kockice su sjajan pomoćnik u razvijanju kreativnosti. Dječja mašta toliko je neograničena da sam se mnogo puta tijekom slušanja kako pričaju priče iz mojih ilustracija na kockicama iznenadila koliku maštu kriju u svojim malim glavama. Čak i starija djeca mogu uz njihovu pomoć izmišljati priče i zapisivati ih. Osim što vježbaju hrvatski, nikad se ne zna, možda otkriju da su stvorena za pisce - ističe. Bez ikakvih pravila (osim da pustite mašti na volju), pet se kockica baca i stvaranje najmaštovitijih bajki može početi. Vjerujte, dodaje Adriana, iznenadit ćete sami sebe kad počnete igru.

Marko Lukunić/Pixsell

- U jednom setu pet je kockica te je svaka obilježena različitim kategorijama, to su mjesto, vrijeme, predmet/životinja, osoba i prijevozno sredstvo. Bacanjem ili biranjem ilustracija počinje čarolija. Nije bitan redoslijed i može se bacati unedogled. Naravno, kreativcima dajem na slobodu da izmisle svoja pravila kako bi igra bila još uzbudljivija - kaže i dodaje da se ilustracije mogu interpretirati na više načina. Tako, npr., čarobnjak može biti i vještica. Sve ovisi o tome što vaša mašta vidi. 

- Kako je u Hrvatskoj danas teško brendirati proizvod i uskladiti proizvodnju, trebalo mi je dugo da pronađem optimalnu opciju. Najprije ih je gravirao prijatelj Miroslav Jagušt, on mi je i pomogao u počecima jer svaki proizvod zahtijeva mnogo testiranja, isprobavanja i biranja materijala, prilagođavanja ilustracija... Kockice se rade od drva jele, tako da je svaki set unikatan te bez umjetnih materijala i bojila. I potpuno je hrvatski proizvod te želim da to i ostane - priča. Iako se proizvode industrijski, svaka kockica prođe kroz njezine ruke jer ne postoji stroj koji može tako fino obraditi drvo kao čovjekova ruka i šmirgl-papir. Planira uskoro pokrenuti web-shop, a zasad se ove “drvene slikovnice” mogu naručiti na www.facebook.com/StoryTellerCube.

Marko Lukunić/Pixsell

- Nakon božićnih napravila sam i sezonske kockice te u budućnosti planira još više proširiti ponudu. Otkrit ću vam da trenutačno radim na novoj igrački od drva i špage... Samo toliko zasad - dodaje Adriana koja sanja o dućanu sa svojim igračkama. Iako je tek zaplovila čarobnim svijetom igračaka, neopisivo je sretna što su kockice osvojile ne samo srca malih nego i velikih te, poručuje, nikad ne zaboravite biti djeca.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 2

  • IvanaVolarević 28.01.2015.

    Mislim, zaista inovativan izum. Svaka čast ženi, ali budimo realni, dizajnerica je osmislila samo fensi naziv igračke, i s drvetom ubacila toliko moderan eko-štih, ovakve kocke sa slikama su itekako postojale u vrijeme kad sam ja bila dijete, a kupila sam ih i svojoj djeci kad sam postala majka.

  • siroće 28.01.2015.

    kad sam bio mali nisam se igrao sa kockicama jer ih nisam imao , a sada ih ima moj klinac pa i ja ponekad se sa njim zaigram :)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare