Idealna temperatura za čuvanje luka iznosi od dva do pet Celzijevih stupnjeva, no budući da je luk vrlo otporno povrće koje polako gubi vodu, ni više temperature mu neće pretjerano smetati. Samo se zdravi luk može stavljati u zatvorene vrećice u hladnjak, a najbolje ga je čuvati u kartonskim kutijama na tamnijem i hladnom mjestu. Prosječni vijek trajanja luka je od tri do šest tjedana.
|
Foto: Borna Filić/Pixsell
Plinovi koje stvara luk ubrzat će oksidaciju ovog povrća, zbog čega će ono prije trunuti, pa ih je dobro držati odvojene u hladnjaku ili smočnici. Da bi krumpir trajao dulje, pa čak i mjesecima, idealno ga je staviti u kartonsku kutiju ili prozračni plastični sanduk na dobro provjetreno mjesto, poput balkona.
|
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Hladnjak je idealno mjesto za čuvanje mrkve. Najbolje je odrezati zelene krajeve na mrkvi, budući da joj oni oduzimaju vlažnost, ali ne prati mrkvu prije spremanja u hladnjak. Možete se staviti i u papirnate vrećice, ali nipošto plastične. Tako spremljena mrkva može biti svježa od tri do četiri tjedna.
|
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Kora ovog povrća omogućava da cikla ostane svježa nekoliko tjedana, a idealno ju je pohraniti u hladnjak. Sprema se u plastične vrećice, bez doticaja s drugim povrćem, a na cikli se kao i kod mrkve trebaju odrezati zeleni korijeni.
|
Foto: Fotolia
Za razliku od drugog povrća, češnjak će najdulji vijek trajanja imati u smočnici, a ne u hladnjaku. Papirnata vrećica omogućit će dovoljan dotok zraka. Ipak, nakon što se glavica razlomi, ostatak treba pospremiti u hladnjak.
|
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Od svih vrsta, zelena je paprika najbolja za pohranjivanje jer sadrži najmanje količine šećera. Spremaju se u otvorene plastične vrećice ili na podložak u zatvorenu ladicu u hladnjaku.
|
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Gljive treba spremati neočišćene, u papirnatoj vrećici u ladicu hladnjaka. Nikako ih se ne bi trebalo čuvati u zatvorenim plastičnim posudama, jer će u tom slučaju zadržavati vlagu i ranije se pokvariti.
|
Foto: Shutterstock
Glavice kelja svoju dugovječnost duguju brojnim slojevima, a savjetuje se spremati ih u plastične vrećice u cijelim glavicama u hladnjaku. Teže, tamnozelene glavice s čvrstim središnjim dijelovima lista će najdulje trajati, a još jedan trik za dulji rok trajanje je umatanje kelja u kuhinjski papir pa tek onda u vrećicu.
|
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Bolje ih je ne prati prije spremanja već neposredno prije korištenja, a ako se peru treba ih dobro osušiti. Otkrijte koje povrće držati u hladnjaku, a koje u smočnici