To je to što me zanima!

Da bi bili sretniji: Za oboljele od Alzheimera izgradit će selo

Selo na jugozapadu Francuske, u Daxu, imat će svoj supermarket, zdravstveni centar, frizera, teretanu, knjižnicu, restoran i farmu, a stanovnici će se moći slobodno kretati
Vidi originalni članak

Kako bi poboljšala kvalitetu života oboljelih, ali i njihovih obitelji, Francuska je odlučila izgraditi selo za oboljele od Alzheimera. Selo na jugozapadu Francuske, u Daxu, imat će svoj supermarket, zdravstveni centar, frizera, teretanu, knjižnicu, restoran i farmu, a stanovnici će se moći slobodno kretati te će im davati manje lijekova. O oboljelima će brinuti 120 volontera i oko 100 članova medicinskog osoblja koje će biti odjeveno u civilnu odjeću, umjesto uniforma. Sve to kako bi se stanovnici, to jest, pacijenti osjećali što lagodnije i živjeli sretnije. 

- Nadamo se da će pacijenti biti slobodniji i manje tjeskobni, sretniji. Isto se nadamo za medicinsko osoblje. Obitelji će također moći biti opuštenije i osjećati manje krivnje - rekao je Françoise Diris, predsjednik francuskog društva oboljelih od Alzheimera, piše Daily Mail.

Izgradnja sela koštat će 29 milijuna eura, a država će financirati veći dio tog iznosa. Cijena po danu bi trebala biti 66 eura po osobi, što je otprilike kao i u običnim domovima u kakve su inače smješteni oboljeli. 

Selo je dizajnirala danska arhitektonska tvrtka NORD.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 22.06.2018.

    Na žalost, kad bolest uzme maha a njima je tak svejedno gdje su...

  • 22.06.2018.

    predivno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare