To je to što me zanima!

Dalmatinska i inozemna jela i predjela od krumpira

Krumpir kao povrće ne deblja, no lako upija masnoću iz ostale hrane. Svoje znanje pokazali su sudionici kulinarske radionice u Zagvozdu
Vidi originalni članak

POLJSKE PALAČINKE OD KRUMPIRA S VRHNJEM
Sastojci: 2 kg krumpira, 3 ili 4 jaja, 2 glavice luka, 4 žlice brašna, sol, papar, ulje, šećer, kiselo vrhnje
Priprema: Krumpir naribajte na krupno. Dodajte umućena jaja, nasjeckani luk, brašno, sol, papar i šećer. Dobro izmiješajte i na ugrijano ulje stavljajte po veliku žlicu smjese. Pržite oko 2-3 minute sa svake strane. Gotovo stavite na papirnate ubruse da upiju masnoću. Na svaku palačinku stavite žličicu kiselog vrhnja.

HRVATSKI KRUH OD KRUMPIRA
Sastojci: 300 g krumpira, 4 žlice mlijeka, 20 g suncokretovih sjemenki, 50 g grožđica, kvasac, 300 g oštrog brašna, 2 žumanjka, 100 g maslaca, začini, jaje
Priprema: Cijele krumpire pecite 40 minuta na 200 °C. Ogulite ih, zgnječite, dodajte začine, maslac, žutanjke i izmiješajte. Dodajte brašno s kvascem, grožđice, sjemenke, mlijeko i prstohvat soli pa umijesite glatko tijesto. Ostavite na toplome 30 min. Premijesite i ostavite da se digne u namašćenom plehu. Premažite jajetom i pecite na 180 °C.

LITVANSKA HLADNA JUHA OD KRUMPIRA
Sastojci: kefir, marinirana cikla, zeleni dio mladog luka, svježi krastavac, jaja, krumpiri, sol
Priprema: Mariniranu ciklu, zeleni dio luka i svježi krastavac narežite na sitne kockice. Zatim jaja i krumpir skuhajte odvojeno pa narežite na tanke ploškice. Sve lagano pomiješajte s ciklom, lukom i krastavcem. Potom smjesu posolite pa promiješajte. Na kraju dodajte kefir i sve dobro ručno izmiješajte. Juhu ohladite u hladnjaku i poslužite.


GUSTA SELJAČKA JUHA OD KRUMPIRA
Sastojci: krumpir, pura (po potrebi), malo mlijeka, maslaca i limuna, poriluk i dimljena panceta, muškatni oraščić, sol, papar
Priprema: Krumpir ogulite, narežite na kocke i skuhajte. Propasirajte ga, da ne bude ni pregust ni prerijedak. Za bolji okus dodajte puru i prokuhajte. Dodajte mlijeko, naribani muškatni oraščić, papar i sol. Na kraju na malo maslaca i limuna popržite kolutiće poriluka i komadiće dimljene pancete. Pri serviranju se doda po žlica mješavine na vrh.

BODULSKA SIMFONIJA KRUMPIRA I PAPRIKA
Sastojci: 1 kg sitnoga krumpira, 4-5 crvenih paprika, 2-3 tikvice, maslinovo ulje,  svežanj peršina, nekoliko češanja češnjaka, sol, papar, drveni štapići
Priprema: Krumpire izrežite na ploške, do pola blanširajte, a zatim pecite na roštilju. Papriku i tikvice izrežite na ploške i pecite na gradelama. Začinite uljem i smjesom začina. Poslužite na tanjur kao ražnjić - naopako, odnosno na vrh nataknite krumpir, papriku, tikvice i tako redom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare