To je to što me zanima!

Dan planeta Zemlje: Kupujte lokalne i sezonske namirnice

U akciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na tržnici Kvatrić radilo se na podizanju svijesti o potrebi smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i atmosferu te iskorištavanja prirodnih resursa promjenom navika
Vidi originalni članak

Resorni ministar Tomislav Ćorić građanima je dijelio ekološki prihvatljive platnene i mrežaste vrećice od reciklirane plastike za trajnu upotrebu te je promovirana kupovina sezonskih domaćih proizvoda s obližnjih OPG-ova, što je učinkovit način za smanjenje emisija ugljičnog dioksida u okoliš, ali i potpora domaćem gospodarstvu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako se navodi u priopćenju, prosječni Europljanin svake godine baci oko 200 plastičnih vrećica od kojih je većina korištena samo jednom. Plastične vrećice ne razgrađuju se u potpunosti, već na sitne čestice mikroplastike koja nastavlja zagađivati okoliš i završava u vodi pa i u hrani koju jedemo. O važnosti kupovine lokalnih i sezonskih namirnica govori podatak kako kupnjom proizvoda transportiranih iz dalekih zemalja odgovaramo za 300 puta više ispuštenog ugljičnog dioksida nego izborom hrane dovezene s obližnjih polja.

Ministar Ćorić pozvao je građane da promjenama svakodnevnih navika poput korištenja ekološki prihvatljivih vrećica, odvajanja otpada, štednje energije, doprinesu zajedničkom cilju očuvanja okoliša.

DAN PLANETA ZEMLJE Udruge upozoravaju: 'Zdravlje okoliša treba postati prioritet'

- Na globalnoj razini sve je zrelija svijest o potrebi promjena i smanjenja emisija ugljičnog dioksida. Smanjenje emisija i okretanja zelenim tehnologijama je smjer u kojem idemo i to je pravi smjer - rekao je ministar Ćorić.

Dan planeta Zemlje je manifestacija kojom se želi skrenuti pozornost svjetske javnosti na opasnosti koje prijete Zemlji zbog mnogobrojnih ekoloških problema, a tema ovogodišnjeg Dana je „Obnovimo našu Zemlju“.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare