To je to što me zanima!

Danci su najsretniji na svijetu, a Hrvatska je tek na 58. mjestu

Skandinavske zemlje zauzele su prva tri mjesta na UN-ovoj ljestvici sreće, a Hrvatska se nalazi na 58. mjestu od ukupno 156 zemalja iz cijeloga svijeta
Vidi originalni članak

Najsretnija zemlja je Danska, a slijede je susjedne zemlje Finska i Norveška, otkrila je šestogodišnja studija Ujedinjenih Naroda provedena na 156 država. Hrvatska je na dalekom 58 mjestu. 

Sreća je neovisna o ekonomskoj snazi države u kojoj živimo. U SAD-u se bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika povećao tri puta od 1960. godine, no ne i sreća  
Jeffrey Sachs

Četvrto mjesto zauzima Nizozemska, peto Kanada, a slijede ih Švicarska, Švedska, Novi Zeland, Australija, Irska, SAD, Kostarika, Austrija, Izrael, Belgija, Luksemburg, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Venezuela i Island, piše Daily Mail.Najmanje su sretni stanovnici Toga, Benina, Sierra Leonea, Burundija, Comorosa, Haitija, Tanzanije, Konga i Bugarske. 

Rezultati istraživanja pokazuju da bogatstvo ne odlučuje o sreći, čemu u prilog ide i činjenica da su bogatije zemlje poput Velike Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata iza Kostarike. Veći utjecaj imaju obiteljske veze i zdravlje.

- Sreća je neovisna o ekonomskoj snazi države u kojoj živimo. U SAD-u se bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika povećao tri puta od 1960. godine, no ne i sreća - ističe ekonomist sa Sveučilišta Columbia, Jeffrey Sachs.  

Ekonomski razvoj prouzročio je i velike zdravstvene probleme poput poremećaja u prehrani, pretilost i dijabetes, ali i rezultirao ovisnostima o šopingu, TV-u i kockanju. To je uništilo obitelji te povjerenje u društvo i modernu ekonomiju, dodaje. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • black_cat 14.05.2012.

    nije čudno da su najsretniji Skandinavci. Najbolji standard i kvaliteta života. Dobro smo i zauzeli i to 58. mjesto. Ko je iza nas..Uzbekstan?* Žalosno al istinito je da novac danas ima presudnu riječ u svemu..

  • user_138846 12.04.2012.

    finland here I come... goodbye croatia

  • krčinec 07.04.2012.

    još smo mi i na dobrom mjestu s obzirom u kakvoj smo banani

Komentiraj...
Vidi sve komentare