To je to što me zanima!

Dermatitis kod djece: Pomažu mlake kupke i pamučna odjeća

Oko 60 posto bolest se javlja kod većine tijekom prve godine, a dobra je vijest da nakon 10. godine većina djece nema smetnje. Univerzalnog lijeka nema
Vidi originalni članak

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože karakterizirana crvenilom, suhom kožom i svrbežom te dugotrajnim tijekom bolesti s razdobljima poboljšanja i pogoršanja. Danas je vrlo raširena, najčešća je dječja kožna bolest, a nastaje zbog složenog međudjelovanja okolišnih i genetskih čimbenika. Često je udružena s alergijama na hranu, alergijskom astmom ili alergijskim rinitisom.

- Javlja se u različitom intenzitetu u 10-15 posto djece. Učestalost AD-a je u stalnom porastu posebice u urbanim sredinama razvijenih zapadnih zemalja. Intenzitet slabi s godinama. Nakon desete godine oko 90 posto djece više nema smetnje - objasnila je dr. med. Ivana Manola i dodala kako se bolest javlja unutar prve godine u 60 posto te do pete godine u 85 posto slučajeva. 

Uz suhoću kože karakteristična je pojava ekcema - crvenih, suhih, ljuskavih žarišta. U dojenčadi su najčešće vlažni i javljaju se na vlasištu, obrazima, trupu, koljenima i laktovima. 

- Za njegu atopične kože preporučuju se kupke u mlakoj vodi (30-32 Celzijeva stupnja), ne dulje od tri do pet minuta, a u vodu se dodaje uljna kupka - kaže dr. Manolo.

60 posto bolest se javlja kod većine tijekom prve godine

Može se dodati i kap maslinova ulja. Vruća voda, sapuni i češanje pogoršavaju problem.

- Nakon kupanja preporučuje se nanijeti emolijentno sredstvo za kožu. Ublažit će svrbež i djeluje protuupalno. U blažim oblicima je dovoljno - kaže dr. Manolo te dodaje da su lokalni kortikosteroidi još temelj terapije.

Antbiotici se primjenjuju kod stafilokokne superinfekcije.

- Ne postoji jedinstvena i pouzdana metoda liječenja koja uvijek kontrolira simptome bolesti. Naglasak treba biti na odgovarajućoj higijeni i njezi kože uz redovitu uporabu emolijentnih sredstava - kaže dr. Manolo.

Pomažu pamučna odjeća, odlazak na more ili u planine

Odjeća ne smije iritirati kožu, a preporučljivo je nositi isključivo pamučnu odjeću. Sunce djeluje blagotvorno, kao i promjena klime (more ili planine) te unos probiotika putem hrane. Treba izbjegavati omekšivač, a deterdžent dva puta ispirati.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • WillmaKremenko 14.10.2014.

    eh da triba samo strpljenja djeci nije lako to grozno svrbi a kad natece jako je neugodan osjecaj znam da vas dovodi do ludila sta ne mozete pomoc djetetu i sve al naouruzajte se strpljenjem i proci ce

  • WillmaKremenko 14.10.2014.

    neurodermatitis sam dobila u pubertetu cak sam i u bolnici lezala mjesec dana zato sta mi rane po rukama nisu mogle zacjeliti muku sam mucila godinama trenutno se tu i tamo ospem al nista strasno sad imam 33 godine kcerku od 11 koja je isto tako muku mucila od svoje 2 godine s neurodermatitisa koji je nasljedila od mene nema tu neke filozofije triba ublazavat napadaje i djetetu olaksat koliko mozete sirupom i kremama kozu treba non-stop mazati da bude mekana. ja nema sta nisam provala i od svega mi je najvise pomogla diprogenta mast je da je kortiksteroid al ima dobar ucinak sebe mazem 7 dana a malu 3 dana da napomenem imala sam i napadaje asme i oticala sam od napada alergija maloj su mi oticali dlanovi toliko da nije mogla skupit sake i bila je puna rana sad se jos ospe al manje po noci smo je umotavali u zavoj da ne cese kroz san i pamucna odjeca masu pomaze i sirupi protiv alergija da manje svrbi

  • ZeljkaPetar 13.10.2014.

    moja malecka od tri i pol godine ima neurodermatitis i najviše joj bukne oko usta i nosića osobito kad je prehlađena isprobali smo sve moguće kupke kremice obilazili privatne dermatologe i potrošili hrpu novaca , a poboljšanja nije bilo sve dok nismo otkrili laneno ulje jedna žličica dnevno i ličeko je čisto ko suza evo sad već tri mjeseca nema ni jedne točkice toplo preporučam prirodno je i bez konzervansa i aditiva i stvarno djeluje:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare