To je to što me zanima!

Dijeta s tri jabuke: 'Odlična je' kaže nutricionistica iz Zagreba

Odlična je u tome što dijeta savjetuje 4 do 5 manjih obroka dnevno, temeljenih na zdravoj hrani s malo masnoća. Jabuka je puna vlakana koji nas doista lako mogu zasititi, kaže Sandra Marić Bulat
Vidi originalni članak

Dijetu s tri jabuke na dan osmislila je američka nutricionistica Tammy Flin, nakon što je primijetila da njeni klijenti koji prije obroka pojedu jednu jabuku gube kilograme te mijenjaju prehrambene navike. Osnova dijete je da prije svakog glavnog obroka pojedete po jednu jabuku. Jabuka je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i smanjiti želju za slatkim između obroka. Ostatak plana prehrane podsjeća South Beach dijetu, jer se unosi malo ugljikohidrata te malo zasićenih masnoća.

POGLEDAJTE VIDEO Blagodati jedenja jabuka:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Preporuka je da se konzumiraju samo namirnice niskog glikemijskog indeksa, te da se jede 4 do 5 manjih obroka dnevno. Svaki obrok treba sadržavati proteine, koji smanjuju apetit. Preporučuje se i značajan unos voća i povrća, jer ono također umanjuje glad i želju za slatkim. Preporučuje se unos nemasnog mesa i ribe.

U prednosti dijete svakako se ubraja to da vlakna koja jabuka sadrži potiču osjećaj sitosti, ali i snižavaju kolesterol. Jabuke sadrže flavonoide koji pomažu u sprečavanju srčanih bolesti i određenih vrsta raka. Dijeta je laka za organizaciju, jer nema brojanja kalorija, bodova i slično, no može postati dosadno to da se svaki dan jedu po tri jabuke.

ZDRAVO I FINO Čudesno voće: Jabuke i jagode pomažu kod skidanja kilograma

- Odlična je u tome što dijeta savjetuje 4 do 5 manjih obroka dnevno, temeljenih na zdravoj hrani s malo masnoća. Jabuka je puna vlakana koji nas doista lako mogu zasititi, pa pomažu da manje pojedemo. Obroci su uravnoteženi, bazirani su na složenim ugljikohidratima, nemasnim proteinima i voću i povrću - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat iz Zagreba.

- Ovaj plan ima niz prednosti: Svojim sastojcima utječe na brže postizanje sitosti, potiče se navika manje količine kalorijskog unosa, a ovakav oblik dijete isključuje rafinirane ugljikohidrate. Obzirom da nema značajne restrikcije esencijalnih nutrijenata, ova dijeta je kompatibilna sa zdravim mršavljenjem - kaže dr. Božidar Perić, specijalist interne medicine, Poliklinika Perić - Staničić.

Primjer jelovnika:

  • Doručak: jedna jabuka, omlet od jaja i nemasnog sira
  • Prijepodnevni međuobrok: kriška nemasnog sira i čaša nemasnog jogurta
  • Ručak: jedna jabuka, pileća prsa sa roštilja, kuhana brokula
  • Poslijepodnevni međuobrok: šalica kakaa
  • Večera: jedna jabuka, odrezak lososa sa roštilja, zelena salata
Idi na 24sata

Komentari 5

  • 16.07.2020.

    Ne mogu shvatiti ove dijete. Količinski, ovo je puno više nego što ja pojedem dnevno. Omlet, piletina s roštilja i losos na žaru. Pa to mi je dosta za 3 dana!!!! Trenutno sam na "svojoj" dijeti i ovako ide. Ujutro 10 dkg voća - grožđe, ribizle, maline, kupine, borovnice, jabuka, kruška..... , užina je nekoliko badema, ručak konzerva tunjevine, užina jedna banana, večera krastavac, paprika i rajčica. Nedjeljom kuhano meso i juha bez tjestenine, umjesto tjestenine izmiksam povrće i stavim ga u juhu. Sljedećeg tjedna ću umjesto rajčice, krastavca i paprike jesti salate - kupus, zelenu, špinat..... Znam izdinstati gljive na luku ili skuhati cvjetaču ili brokulu. Nisam gladna ni u jednom trenutku, nemam nikakvih problema koje bih mogla osjetiti, a skinem do 3 kg tjedno. Ovo su mi pripreme za more i skidanje kilograma koji su se nagomilali zbog neaktivnosti 😂🤣😂🤣

  • šest 16.07.2020.

    nije preporučljivo dijabetičarima. Jabuka, kao i sve drugo voće ima šećer, a tri jabuke na dan je šećera ko u priči

  • Vito1 16.07.2020.

    Jedite jabuke u ljetnim mjesecima u Hrvatskoj. To je sezonsko voće, a sad je sezona jabuka u "punom jeku". Evo upravo sam ubrao jabuku s pseudoplatane, frišku, bez pesticida i konzervansa, sjaji poput čelave glave pod reflektorima. Nije masna od taloga smoga

Komentiraj...
Vidi sve komentare