To je to što me zanima!

Dijon, estragon ili američki senf - na vama je da birate

Blagi senfovi, od kojih je najpopularniji dijon senf, proizvode se od neoljuštenih sjemenki gorušice, a jaki od sjemenki kojima se odstranjuje ljuska
Vidi originalni članak

Finim usitnjavanjem sjemenki crne ili bijele gorušice, uz dodatak octa, vina, šećera, vode te začina napravit ćete ukusan domaći senf. Namakanje sjemenki gorušice u hladnoj vodi najjače će istaknuti njihovu prodornu aromu i miris. Blagi senfovi, od kojih su najpopularniji američki i dijon senf, proizvode se od cijelih neoljuštenih sjemenki gorušice, a jaki od sjemenki kojima se odstranjuje ljuska. Oštrina senfa poput dijona ovisi i o količini crne gorušice. Iako se i estragon smatra vrstom gorušice, zapravo je riječ o zmijskoj travi, začinskoj biljci koja se dodaje klasičnom senfu, a po kojoj je i nazvan. Aroma i miris senfa najintenzivniji su poslužite li ga kao umak.
No pomiješate li ga s jogurtom ili kiselim vrhnjem, dobit ćete jedinstven preljev za salate, kuhano povrće te umak za mesna jela. Koristite li ga u kuhanim jelima, dodajte ga na kraju kako bi zadržao intenzitet arome.
Ujedno treba pripaziti i na količinu, pa kod pripreme umaka dodajte manje senfa, a kod pripreme marinade bit će potrebna veća količina kako bi meso dobilo rafiniraniji okus.
Dijon, estragon, engleski ili američki senf
Dijon: nazvan po istoimenom francuskom gradu, ovaj je senf mješavina sjemenki gorušice i soka od grejpa s vinskim octom i začinima
Estragon: mješavina je mljevene gorušice i zmijske trave
Engleski senf: kremasta mješavina gorušice, octa, soli i začina. Ljutog je okusa
Senf od cjelovitih sjemenki gorušice: mješavina gorušice namočene u octu. Blaga je okusa i zrnate strukture
Gorušica u prahu: načinjena od mljevene bijele ili smeđe gorušice. Slabije arome
Američki senf: od bijele gorušice i šećera

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare