To je to što me zanima!

Đir po Instagramu: Hrvatska u izdanjima koje još niste vidjeli

Napokon je zatoplilo, no korona virus ne posustaje, a daleka putovanja za sada su samo plod mašte. No, to nas nije spriječilo da se otisnemo na virtualni đir - na Instagramu smo pronašli prirodne bisere naše zemlje
Vidi originalni članak

Ljepota je doista u oku promatrača, barem se tako može suditi prema fotografijama u bespućima Instagrama. Upisujući razne hashtagove na temu Hrvatske, pronašli smo neke dosad nikad viđene kadrove Lijepe naše. Dubrovnik, Mljet, Kornati, NK Krka, Plitvička jezera, Istra, Lika i Slavonija - svaki kutak skriva bisere koje smo poželjeli posjetiti, barem virtualno. 

Nema se tu što puno dodati, jer slike govore više od 1000 riječi...

Premužićeva staza na Velebitu u ovo doba godine doslovno oduzima dah. 

Majerovo vrilo u Lici - ove stare mlinice vraćaju u neka stara vremena. 

I Međimurje skriva prekrasne pejzaže. Gledajući ovaj mlin na Muri kao da čujemo vodu kako ga pokreće i vrti. 

Osim u šetnjama, prirodne ljepote pozivaju i na adrenalinske sportove. Pogled na Motovun iz sasvim novog kuta. 

Savršena lokacija za ljubitelje prirodnih fenomena svakako su bunari na Rajčici u Dalmatinskoj zagori, nedaleko od Klisa. 

Iako je umjetno, Lokvarsko jezero definitivno zaslužuje posjet. Evo i zašto...

Budući da su kod nas rijetkost, ovaj viseći most nad uvalom ispod utvrde Punta Christo u Štinjanu postao je prava turistička atrakcija.

A kad ste u Rovinju, onda trebate znati da je ovo jedno od najfotogeničnijih mjesta u gradu. 

Naša razvedena obala skriva mnoge lijepe špilje, poput Brbišćice na Dugom otoku. 

Ovo je pogled odozgo...

Odisejeva špilja na Mljetu fascinira iz svih kuteva... Ispred špilje se je hrid Ogiran kojeg za vrijeme visoke plime ili za jakog južnog vjetra potpuno prekrije more te postaje potencijalna opasnost moreplovce. Prema legendi, upravo je Odisej na tom mjestu doživio brodolom te je doplivao do špilje i u nju se sklonio. Tada je, prema legendi, na otoku je vladala nimfa Kalipso. Odisej je podlegao njezinim čarima te ostao zarobljen na otoku sedam godina. 

 

No ni Modra špilja na Biševu nije ništa manje fotogenična. Otkrio ju je barun Eugen von Ransonet 1884. godine i otada je otvorena za javnost. Široka je 12, a duga 24 metra. Svake godine posjeti je oko 50.000 ljudi.

I naša jezera očaravaju ljepotom. Modro jezero u Imotskom često presuši pa stanovnici Imotskog u njemu rado zaigraju nogomet 

Jedno od ljepših prirodnih fenomena je i Sovsko jezero u Slavoniji.  Proteže se na 3600 kvadratnih metara, a nazivaju ga i Modro oko Slavonije budući da mu se izvor nalazi u samom jezeru. Pretpostavlja da je Sovsko jezero ostatak Panonskog mora, u njegovim dubinama pronađeni su okamenjeni ostaci morskih organizama.

No najveći prirodni biser Slavonije svakako je Park prirode Kopački rit. Na 238 hektara prostire se jedna od najvećih prirodnih močvara u Europi. Velika su krda jelena zaštitni su znak Kopačkog rita, no nadaleko je poznat i po ptičjoj populaciji. U njemu obitava čak 300 različitih vrsta ptica. 

No nema Hrvatska samo prirodne ljepote. Raskošni dvorci svakako su omiljene destinacije mnogih turista. Upravo se jedan koji očarava svojim ljepotom smjestio i u Slavoniji. Točnije u Donjem Miholjcu. Dvorac Mailath jedan je od najočuvanijih zdanja u Hrvatskoj. 

Kada se spominju dvorci, grijeh bi bio ne spomenuti veličanstveni Trakošćan. 

A kad smo već spominjemo spomenike kulture, nezaobilazan je posjet Dubrovniku - biseru spomeničke kulture. 

Skoknuli smo malo i do najlipšeg grada na svitu - Splita. 

I za kraj, odlutali smo do Nacionalnih parkova - neizostavne Krke i Plitvičkih jezera. Bez njih ovo putovanje jednostavno ne bi imalo smisla. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 29.06.2020.

    Ne volim kompjuterski obradjene slike ili s filterima. Prirodne slike su naj ljepše takva priroda kakva je. Volim fotografirat prirodu i eventualno samo pojacan kontrast i zivlje boje.

  • SamoJaZnam. 29.06.2020.

    Lijepa da, naša ne sigurno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare