To je to što me zanima!

DISKUSIJA: Hoćete li se sunčati unatoč opasnosti?

Naše plaže krcate su od ranog jutra. Unatoč opasnostima iz UV zračenja malo tko odustaje od lijepe preplanulosti. Sunčate li se i vi cijeli dan?
Vidi originalni članak

Prema uputama dermatologa, na suncu smijemo bez zaštite biti najviše 20 minuta do pola sata, a obavezno je kloniti se sunca od 11 do 17 sati. Broj oboljelih od melanoma, jednog od najzloćudnijih tipova raka kože, porastao je i u svijetu i u nas. U zadnjih deset godina, udio novooboljelih od melanoma u Hrvatskoj je porastao sa 2 na 3 posto, a prema gruboj statistici od 100.000 ljudi od njega oboli 13,2. Promjene na koži nastaju zbog dugotrajnog izlaganja UV zračenju koje izaziva opekline. Tako se oštećuje i DNK, zbog čega postoji opasnost od mogućeg razvoja raka. Unatoč opasnostima, naše plaže krcate su od ranog jutra pa sve do večeri. Samo boravak u hladu uvelike bi smanjio tu opasnost, uz naravno primjenu krema sa zaštitnim faktorom.
Koliko se vi sunčate? Namjeravate li provoditi dane na plažama unatoč upozorenju? Činite li to radi lijepe preplanule boje ili zato što se volite pržiti na suncu? Jeste li uočili promjene na koži?

Idi na 24sata

Komentari 10

  • user_839 27.06.2008.

    teško je izbjeći opekline, ovisno o tipu kože. neki dan sam cijeli dan provela u hladu, mazala sam se (doduše jedanput s faktorom 25 pa s faktorom 4) i izgorila. ne previše ali ipak jesam, a u debelom hladu. kako bi tek izgledala da sam se pržila na suncu!

  • torcida_4ever 27.06.2008.

    naravno da hocu,pa postoje kreme...

  • kun 27.06.2008.

    Opasno je.i svakako se triba mazati

Komentiraj...
Vidi sve komentare