To je to što me zanima!

Djeca koja koriste inhalator su 1,2 cm niža od svojih vršnjaka

Kortikosteroidi, inače sastavni dio inhalatora za astmu, usporavaju rast djece, pa su ona u odrasloj dobi niža od onih vršnjaka koji koriste inhalatore bez steroida
Vidi originalni članak

Djeca koja boluju od astme, a koristila su inhalatore sa steroidima rasla su sporije od svojih vršnjaka koji su koristili inhalatore bez steroida, otkrila je studija Sveučilišta Washington provedena na 1000 djece u dobi od 5. do 12. godina. 

Znanstvenici su djecu podijelili u tri grupe. Prva grupa je koristila inhalator sa steroidima Budezonid, druga grupa Nedokromil, inhalator bez steroida, a treća grupa je bila na placebu, piše The Telegraph. Prva grupa djece koja je koristila steroide, osim što je sporije rasla, u odrasloj je dobi bila niža gotovo 1,2 centimetra od druge djece, potvrdila je četverogodišnja studija. 

- Uzevši u obzir visinu roditelja i vrijeme koje dijete boluje od astme došli smo do zaključka da kortikosteroidi, sastavni dio inhalatora sa steroidima usporavaju rast. Međutim ne treba ih u potpunosti odbaciti jer djeluju protuupalno i pomažu kod astme, već se treba s liječnicima posavjetovati o smanjenju doze - napomenuo je voditelj istraživanja dr. Robert Strunk. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Snowhite_1 05.09.2012.

    sve je to rekla- kazala, ali mene zanima tko njima plaća za te nebitne i nedorečene statistike??? zar, ako npr. izračunam prosječnu duljinu trepavica x osoba i na to potrošim par godina istraživanja- koga brigaaa??? radije naka se baziraju i udruže otkrivanju lijeka za rak.

  • Tvrdoglavo magare 04.09.2012.

    šta..ste ih mjerili ?? :D

  • Filozof_1 04.09.2012.

    Hm, koristila sam svašta kao asmatičar, na kraju sam prosječne visine, ali od kad sam pobacala sve to smeće i prebacila se na alternativu napadaje nemam već godinama, za razliku od prije ....

Komentiraj...
Vidi sve komentare