To je to što me zanima!

Djeca koja se igraju vani rjeđe imaju alergije i kožne ekceme

Sunčeva svjetlost i UV zračenje nužno je za proizvodnju D vitamina, a djeca koja su premalo vani zbog nedostatka tog vitamina dvostruko češće razvijaju razne alergije
Vidi originalni članak

Djeca koja žive u manje sunčanim krajevima i rijetko izlaze van, imaju mnogo veći rizik za obolijevanje od raznih kožnih oboljenja i alergija na određenu hranu, prenosi Daily Mail. Australski su znanstvenici dokazali da djeca koja žive na sjeveru te zemlje imaju dvostruko veći rizik od ekcema i alergija za razliku od onih koji žive na jugu i dobivaju veću količinu UV zraka. Također, znanstvenici su pronašli vezu između UV zračenja i alergije na kikiriki i jaja te boravka na svježem zraku i sunčevoj svjetlosti.

Posljedice manjka sunčeve svjetlosti vrlo su dobro uočene u australskoj studiji na više od 3000 djece, jer u toj zemlji postoji velika razlika u klimi između sjevernog i južnog dijela, koji su udaljeni 4800 kilometara.

- Sunčeva svjetlost je važna za proizvodnju D vitamina u koži, koji utječe i na nastanak alergija. Dokazali smo koliko je važno da djeca provode vrijeme vani, ako zbog ničeg drugog, onda iz zdravstvenih razloga - izjavio je voditelj studije, dr. Nick Osborne.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • brođanka23 07.02.2012.

    pa nije mi zato trebao nikakav znanstvenik..... da bi znala da je zdravije i bolje djecu voditi van, bilo -10 ili +30! sto ih vise pazis, sve su bolesniji, ziva istina!evo od muza sestra, djetetu je od kad se rodio i za malu prehladu,curi nos, ona inhalira djete, ne nad rucnikom, nego onim inhalatorom, bez da je pitala doktoricu, mislim pre strasno! i sta se sad desava, mali i na najmanju prehladu otkida od kaslja! dere pluca koliko se pati jadnicak... alči ne te su mame najpametnije! nece poslusat, a sad kuka pa od cega mu je to?! neznam ja sam uvjek bila za to da djeca trebaju i bit musava, i promrst, i 100 stvari da bi poslje bili i otporniji i zdraviji!! i to sam gledala na galileo da je istina!

Komentiraj...
Vidi sve komentare