To je to što me zanima!

Djeca koja žive u gradu znatno sklonija alergijama na hranu

Mališani koji žive u gusto naseljenim urbanim sredinama puno češće razvijaju alergiju na neku vrstu hrane, a vjeruju da je uzrok dugotrajno izlaganje polutantima
Vidi originalni članak

Mališani koji odrastaju u urbanim sredinama dvostruko su skloniji alergijama na hranu poput mlijeka ili morskih plodova nego njihovi vršnjaci koji žive na selu, otkrila je američka studija. Okidači za alergije vjerojatno su polutanti kojima su izloženi od najranije dobi. Gotovo 10 posto rođenih u vrlo naseljenom području alergično je na neku vrstu hrane, u usporedbi sa šest posto djece koja žive u slabo naseljenim područjima. 

Sličan trend uočili su i kod astme. No još uvijek ne znaju što iz okoliša potiče takve reakcije u organizmu. U studiji su ispitali 38.465 djece mlađe od 18. godina, a gotovo 40 posto njih već je doživjelo tešku alergijsku reakciju zbog koje im je i život bio ugrožen. 

Alergija nastaje kada tijelo zabunom detektira proteine iz hrane kao prijetnju tijelu, a u biti su bezopasni. Djeca su najčešće alergična na mlijeko, jaja, kikiriki, orašaste plodove, ribu i školjke. Odrasli pak najčešće razvijaju alergije na voće poput jabuka, kruški, marelica ili kivija, povrće (krumpir, celer i mrkvu), školjke, orašaste plodove, kikiriki i ribu. U posljednjih 20 godina broj oboljelih od alergija drastično se povećao. 

Ovo otkriće navelo je znanstvenike da uzroke alergijama potraže u okolišu.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • zvončica1 09.06.2012.

    a di neće bit alergično kad jadno dijete od rođenja guta ispušne plinove,mislim da onaj tko može i ima priliku živjeti na selu treba bit sretan,a pogotovo ako jede svoje vlastito voće,povrće i meso....što ćeš bolje od toga!

  • bubić 09.06.2012.

    mozda krivo pričam al mislim da na to uvelike utječe i to što djeca koja su rođena u gradu često odrastaju na sto i jednoj vrsti adaptiranih umjetnih mlijeka i kašica jer mame ne žele dojiti(isprika onima koje nisu mogle),dok mislim da na selu toga ima manje i da se djeca općenito zdravije hrane.

Komentiraj...
Vidi sve komentare