To je to što me zanima!

Djeca se mogu cijepiti protiv krpeljnog meningoencefalitisa

Obično je oporavak od ove bolesti u djece potpun i nije praćen značajnim komplikacijama i trajnim posljedicama, rekao nam je profesor Milivoj Jovančević i pojasnio kako se provodi cijepljenje djece
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Podsjetimo se koliko je Zemlja lijepa - opustite se i uživajte!

- Krpeljni meningoencefalitis je virusna upala mozga i njegovih ovojnica koja u djece prolazi uglavnom bez trajnih posljedica. Prijenosnik virusa je šumski ili obični krpelj, koji je njime zaražen. To je izrazito sezonska bolest, koja počinje u ožujku, jenjava tijekom ljetnih mjeseci i ponovo se učestalije javlja tijekom rane jeseni - rekao nam je naš poznati pedijatar prof.dr.sc. Milivoj Jovančević.

- Inkubacija virusa traje od 1 do 2 tjedna, nakon čega nastupa stanje povišene tjelesne temperature, malaksalosti i umora. Nakon toga dolazi do trajnog ili privremenog poboljšanja iza kojega može nastupiti upala mozga i moždanih ovojnica praćena visokom temperaturom, smanjenim stupnjem svijesti, jakim glavoboljama i drugim poremećajima - dodao je profesor.

POGLEDAJTE VIDEO Kako se zaštititi od krpelja:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Obično je oporavak od ove bolesti u djece potpun i nije praćen značajnim komplikacijama i trajnim posljedicama - napomenuo je pa pojasnio tko bi se trebao cijepiti protiv krpeljnog meningoencefalitisa.

Savjetuje cijepljenje ljudima koji obitavaju ili posjećuju područja u kojima se nalaze krpelji zaraženi virusom proljetno-ljetnog krpeljnog meningoencefalitisa, a to je, kaže, sjeverozapadna Hrvatska, sjeverno od rijeke Save.

POSEBAN OPREZ S DJECOM Sezona krpelja: Pazite kako ih vadite i ima li simptoma zaraze

Kako cijepiti dijete protiv krpeljnog meningoencefalitisa?

- Dijete se može zaštititi od ove bolesti cijepljenjem inaktiviranim (mrtvim) cjepivom u tri doze. Između prve i druge doze treba proći između 2 tjedna i 3 mjeseca, a između druge i treće 9 do 12 mjeseci. Cijepiti se mogu djeca starija od 1 godine - pojasnio je pedijatar i napomenuo kako se cjepivo može primijeniti istovremeno s drugim cjepivima u dječjoj dobi.

- Nakon 3 godine potrebno je docjepljivanje - dodao je.

'Neka djeca ne smiju se cijepiti ili moraju pričekati'

- Ne smiju se cijepiti djeca koja su alergična na neki sastojak cjepiva ili su ikada doživjela težu alergijsku reakciju na jaja - pojasnio je profesor i spomenuo moguće neželjene reakcije cijepljenja protiv krpeljnog meningoencefalitisa.

- Kao i kod svakog lijeka, i kod cjepiva postoji rizik od neželjenih reakcija, kao npr. alergijske reakcije. Rizik da će ovo cjepivo uzrokovati teške ili jako teške reakcije iznimno je mali - napomenuo je i nabrojao moguće neželjene reakcije prilikom cijepljenja:

  • lokalnog karaktera u obliku crvenila
  • otekline na mjestu cijepljenja
  • oticanja obližnjih limfnih čvorova
  • općih reakcija kao što su umor
  • bol u ruci ili nozi
  • mučnina
  • glavobolja
  • povišena tjelesna temperatura
  • povraćanje 
  • prolazni osip

- Iznimno rijetko se može javiti teška neželjena reakcija nakon cijepljenja krpeljnog meningoencefalitisa. Takva alergijska reakcija može nastati nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva - dodao je.

Simptomi te teške reakcije na cijepljenje uključuju:

  • teško disanje
  • promuklost
  • osip
  • bljedilo
  • opću slabost
  • ubrzan rad srca
  • vrtoglavicu

- Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku - naglašava profesor Jovančević.

O bolestima koje prenose krpelji i cijepljenju ovaj pedijatar govori i u videu objavljenom na stranici LittleDot na kojoj više od 70 hrvatskih pedijatara, među njima i profesor Jovančević, savjetuju roditelje o sigurnom i zdravom odrastanju njihove djece.

Profesor kaže kako neki krpelji mogu biti zaraženi virusom, a neki i bakterijom.

Poslušajte njegove savjete:

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Podsjetimo se koliko je Zemlja lijepa - opustite se i uživajte!

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ..D a r k w o o d.. 28.05.2020.

    Potražite u video sekciji kod IVANA PERNARA na fejsu, strašna svjedoćanstva majki sa potpuno zdravom djecom koja su kasnije, nakon cjepiva, isti dan ili par dana kasnije zanijemila, dobila konvulzije, epilepsiju, teške alergije,astmu, autizam, sve boleštine koje ne dobiješ preko noči od nikuda pufff, jasno je da su uzrokovana cjepivom jer se majke međusobno ne poznaju a sve pričaju iste priče, dakle iste boleštine cjepiva proizvode. Nemojte svoje zdravo dijete osuditi na teške doživotne bolesti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare