Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Djeca se mogu cijepiti protiv krpeljnog meningoencefalitisa

Djeca se mogu cijepiti protiv krpeljnog meningoencefalitisa
1

Obično je oporavak od ove bolesti u djece potpun i nije praćen značajnim komplikacijama i trajnim posljedicama, rekao nam je profesor Milivoj Jovančević i pojasnio kako se provodi cijepljenje djece

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Podsjetimo se koliko je Zemlja lijepa - opustite se i uživajte!

- Krpeljni meningoencefalitis je virusna upala mozga i njegovih ovojnica koja u djece prolazi uglavnom bez trajnih posljedica. Prijenosnik virusa je šumski ili obični krpelj, koji je njime zaražen. To je izrazito sezonska bolest, koja počinje u ožujku, jenjava tijekom ljetnih mjeseci i ponovo se učestalije javlja tijekom rane jeseni - rekao nam je naš poznati pedijatar prof.dr.sc. Milivoj Jovančević.

- Inkubacija virusa traje od 1 do 2 tjedna, nakon čega nastupa stanje povišene tjelesne temperature, malaksalosti i umora. Nakon toga dolazi do trajnog ili privremenog poboljšanja iza kojega može nastupiti upala mozga i moždanih ovojnica praćena visokom temperaturom, smanjenim stupnjem svijesti, jakim glavoboljama i drugim poremećajima - dodao je profesor.

POGLEDAJTE VIDEO Kako se zaštititi od krpelja:

Pokretanje videa...

00:30

- Obično je oporavak od ove bolesti u djece potpun i nije praćen značajnim komplikacijama i trajnim posljedicama - napomenuo je pa pojasnio tko bi se trebao cijepiti protiv krpeljnog meningoencefalitisa.

Savjetuje cijepljenje ljudima koji obitavaju ili posjećuju područja u kojima se nalaze krpelji zaraženi virusom proljetno-ljetnog krpeljnog meningoencefalitisa, a to je, kaže, sjeverozapadna Hrvatska, sjeverno od rijeke Save.

Sezona krpelja: Pazite kako ih vadite i ima li simptoma zaraze
Sezona krpelja: Pazite kako ih vadite i ima li simptoma zaraze

Kako cijepiti dijete protiv krpeljnog meningoencefalitisa?

- Dijete se može zaštititi od ove bolesti cijepljenjem inaktiviranim (mrtvim) cjepivom u tri doze. Između prve i druge doze treba proći između 2 tjedna i 3 mjeseca, a između druge i treće 9 do 12 mjeseci. Cijepiti se mogu djeca starija od 1 godine - pojasnio je pedijatar i napomenuo kako se cjepivo može primijeniti istovremeno s drugim cjepivima u dječjoj dobi.

- Nakon 3 godine potrebno je docjepljivanje - dodao je.

'Neka djeca ne smiju se cijepiti ili moraju pričekati'

- Ne smiju se cijepiti djeca koja su alergična na neki sastojak cjepiva ili su ikada doživjela težu alergijsku reakciju na jaja - pojasnio je profesor i spomenuo moguće neželjene reakcije cijepljenja protiv krpeljnog meningoencefalitisa.

- Kao i kod svakog lijeka, i kod cjepiva postoji rizik od neželjenih reakcija, kao npr. alergijske reakcije. Rizik da će ovo cjepivo uzrokovati teške ili jako teške reakcije iznimno je mali - napomenuo je i nabrojao moguće neželjene reakcije prilikom cijepljenja:

  • lokalnog karaktera u obliku crvenila
  • otekline na mjestu cijepljenja
  • oticanja obližnjih limfnih čvorova
  • općih reakcija kao što su umor
  • bol u ruci ili nozi
  • mučnina
  • glavobolja
  • povišena tjelesna temperatura
  • povraćanje 
  • prolazni osip

- Iznimno rijetko se može javiti teška neželjena reakcija nakon cijepljenja krpeljnog meningoencefalitisa. Takva alergijska reakcija može nastati nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva - dodao je.

Simptomi te teške reakcije na cijepljenje uključuju:

  • teško disanje
  • promuklost
  • osip
  • bljedilo
  • opću slabost
  • ubrzan rad srca
  • vrtoglavicu

- Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku - naglašava profesor Jovančević.

O bolestima koje prenose krpelji i cijepljenju ovaj pedijatar govori i u videu objavljenom na stranici LittleDot na kojoj više od 70 hrvatskih pedijatara, među njima i profesor Jovančević, savjetuju roditelje o sigurnom i zdravom odrastanju njihove djece.

Profesor kaže kako neki krpelji mogu biti zaraženi virusom, a neki i bakterijom.

Poslušajte njegove savjete:

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Podsjetimo se koliko je Zemlja lijepa - opustite se i uživajte!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith