To je to što me zanima!

Djecu treba upoznati s mobitelskim bontonom

Upoznavanje djece s pravilima korištenja mobitela sprečava opasnosti po zdravlje, a "prava" tarifa umanjit će troškove komuniciranja
Vidi originalni članak

U EU čak 50 posto djece između pet i devet godina ima mobitel, a u dobi od 7 do 16 čak 70 posto, pokazuju istraživanja, a procjenjuje se kako je slična situacija u Hrvatskoj. Današnji mobilni telefoni sve su “pametniji” te, osim što služe za razgovor i slanje SMS-ova, sve više postaju i multimedijalni uređaji koji imaju pristup internetu za pregled svih mogućih sadržaja. Ne vodi li roditelj dovoljno računa što djeca rade s ovim za njih “must have” gadgetima, oni mogu predstavljati opasnost. Osim što dijete može naletjeti na neugodne i neprimjerene sadržaje, vrlo će lako “nabiti” račun i na nekoliko stotina kuna.
Iako još ne nude “dječje”, hrvatski operateri omogućuju pre-paid tarife, koje ograničavaju troškove. Zabrana razgovora prema inozemstvu ili unaprijed određenim brojevima te postavljanje internet-filtra dodatno će umanjiti štetu. Tek tada djeci i roditeljima mobiteli će postati korisni i zabavni uređaji.

Troše previše i najmlađi i najstariji
Pretjeranim “mobilnim” troškovima nisu sklona samo djeca nego i stariji ljudi privučeni marketinškim trikovima, a opet nisu dovoljno upoznati s novim tehnologijama i tarifama. Moguće je također ograničiti nepotrebno spajanje i surfanje netom.


Glazbu, filmove i slike moguće je skinuti i besplatno

Djeca vole imati najljepše slike, najaktualnije polifone melodije i najbolje igrice, no one se često i plaćaju mobitelom. Ako ih već skidaju, djecu treba uputiti koliko smiju preuzeti te im pokazati gdje se nalaze i besplatni internet-servisi te kako mogu razmjenjivati sadržaje.

Najbolje je pričekati deseti rođendan
O negativnom utjecaju elektromagnetskog zračenja mobilnih uređaja na zdravlje još se vode žestoke rasprave među stručnjacima, no još ništa nije dokazano. Ipak, kako se djetetov živčani sustav intenzivno razvija, bilo bi dobro da mobilni uređaj ne koristi prije nego što navrši deset godina.

Provjerite što dijete “skriva” u uređaju
Mobitel sve više postaje statusni simbol. Kako se dijete ne bi osjećalo isključeno što nema mobitel, roditelji ne bi trebali uvijek braniti korištenje uređaja. No potrebno je kontrolirati troškove i provjeriti poruke jer je često zlostavljanje djece mobitelom.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • dari 28.11.2009.

    ne znam od koliko godina bi djeca trebala imati mobitel....u svakom slučaju na bonove (ne na pretplatu zbog računa).... a mobitelski bonton ću reči samo jedan slučaj kod Virovitice: sestra 5 i vjerojatno brat od 12 god. zvao je 2002 puta broj 112...

Komentiraj...
Vidi sve komentare