To je to što me zanima!

Do 11. godine više od polovice djece ima višak tjelesne težine

Sjedilački način života doprinio je tome da dječja pretilost započinje već u sedmoj godini, zbog čega imaju veći rizik od nastanka ozbiljnih bolesti u odrasloj dobi
Vidi originalni članak

Više od 50 posto djece prema liječničkim standardima službeno ima prekomjernu težinu prije dobi od 11 godina, pokazala je velika britanska Millennium Cohort studija na više od 13.000 djece u osnovnim školama. Prema njoj, čak 35 njih dobit će dijagnozu viška kilograma, a 20 posto pretilosti, piše Daily Mail.

Velika prelomnica u povećanju tjelesne težine je sedma godina djetetova života, jer se tada roditelji većinom odriču kontrole nad djetetovom prehranom - odnosno načinom provođenja slobodnog vremena. Tako djeca, najčešće bez znanja roditelja, provode više vremena za računalom i uživajući u junk foodu.

Znanstvenici upozoravaju roditelje da pretilost kod djece rezultira povećanim rizikom od nastanka dijabetesa tipa 2, ali i psiholoških problema poput depresije. Osim toga, studija je ukazala na to da se prehrambene navike obitelji mogu povezati i s obrazovanjem roditelja, pa su djeca čiji roditelji imaju više obrazovanje rjeđe pretila.

- Roditelji trebaju biti oprezni i shvatiti kako se prekomjerna težina lako pretvara u pretilost, osobito ako nemaju nikakav nadzor nad djetetom - zaključila je voditeljica studije, dr. Roxanne Connelly s Instituta obrazovanja u Londonu.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • mani26 27.11.2014.

    mi smo se u tim godinama a i ranije igrali vani i tako trosili visak kila, svi smo bili ko stapici. stari ljudi bi nas zezali da ce sa nama potakljat pome ;))

  • Medici 27.11.2014.

    Imam dojam da roditelji više ne kuhaju..bake ili ih nema ili više ne mogu ili nisu dio obitelji. Kada sam ja čuo jednu mamu kako ponosno govori da ona ne kuha jer joj djeca jedu u školi a doma pojedu tjesteninu, pizzu ili sendvič, nisam mogao vjerovati. Pa radi se o zdravlju tvog djeteta..Jadno i Strašno!

  • Next episode 27.11.2014.

    Zašto još? Zato što roditelj ne zna reći djetetu dosta ti je. Ako je nešto djetetu ukusno,ono će jesti dok ga ne nestane,šta ono zna o zdravoj prehrani i sitosti. I mislim da djetetu treba govoriti da zdrave namirnice ne jede zato što su zdrave,već zato što su "jako ukusne"(a jesu) i svojim primjerom učiti ih kako,šta i koliko jesti. Ako dijete od malih nogu nauči jesti samo ono što voli u ogromnim količinama,sa 11 godina je već kasno za ispravljanje greške,jer je želuduc vjerojatno duplo veći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare