To je to što me zanima!

Do 2015. g. 60 posto šefova će špijunirati svoje zaposlenike

Većina poslodavac boji se da će zaposlenici odati povjerljive informacije na društvenim mrežama ili blatiti tvrtkin ugled, pa provjeru profila vide kao mjeru opreza
Vidi originalni članak

Iako velik broj poslodavaca već prati Facebook i Twitter profile svojih zaposlenika, takvo bi ponašanje u sljedećih par godina moglo postati trend, tvrde stručnjaci. Do 2015. godine gotovo 60 posto tvrtki će pratiti profile svojih zaposlenika na društvenim mrežama, utvrdila je studija američke tvrtke Gartner. 

Razlog zašto se tvrtke ponašaju kao "Big Brother" krije se u strahu od curenja informacija, ali i od oskvrnjavanja ugleda, piše Daily Mail. Iako većina šefova pregledava profile svojih zaposlenika kako bi na vrijeme uočili određene nepravilnosti u radu, to može biti veliko iskušenje za njih osobito ako žele znati još više o svojim radnicima. 

- Nova tehnologija omogućila je lako špijuniranje zaposlenika. Međutim nadzor pojedinca može biti dvosjekli mač i treba ga usuglasiti s pravnim i etičkim normama. Najteže je odvojiti poslovne od privatnih informacija - istaknuo je potpredsjednik tvrtke Andrew Walls. 

Provjera budućih zaposlenika

U Sjedinjenim Američkim Državama standardna je praksa da se na razgovoru za posao od budućih zaposlenika traži pristup profilima na društvenim mrežama. Menadžeri također priznaju da redovito provjeravaju kandidate za posao na društvenim mrežama, a upravo je zbog toga velik broj ljudi svoje profile zaštitio od javnosti pa ih mogu vidjeti tek najbliži prijatelji. 

Neke tvrtke od kandidata traže da im pošalju zahtjev za prijateljstvo ili da se ulogiraju u tvrtkin kompjuter tako da mogu pohraniti podatke. U određenim slučajevima zaposlenici moraju potpisati ugovor da neće blatiti tvrtku na društvenim mrežama. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • beebee 03.06.2012.

    pih! ti su mila majka za mog bivšeg šefa...skrivene kamere u uredu, prislušni uređaji u slikama...baš jaka stvar da je još baš i pratio kaj pišem okolo...

  • x-files 02.06.2012.

    Meni je dobro i bez te čudotvorine "knjigelica".

Komentiraj...
Vidi sve komentare