To je to što me zanima!

Dobili smo recept iz Vinceka! Napravite svoj zimski sladoled

Slastica prema receptu starom pola stoljeća oživljava okuse djetinjstva. U Slastičarnici Vincek otkrili su nam kako pripremiti jednostavan zimski sladoled od šaum kreme i čokolade...
Vidi originalni članak

U Slastičarnici Vincek 'zimski sladoled' prave već 40-ak godina prema tradicionalnoj recepturi. 

- Moj je otac pripremao tu slasticu još dok je izučavao zanat. Kada je počinjao raditi, tada se takav sladoled već pravio u Zagrebu, dakle datira još od prije 50 godina. Radi se o jednostavnoj slastici, baza je klasični recept za šaum, kao i za šaum pite ili šaum role, pravi se na gotovo isti način – objašnjava dipl. ing. preh. teh. Mišela Vincek Copić. Dodaje da se ova slastica pripremala samo zimi, jer nekada se u to vrijeme nije radio klasičan sladoled.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Iako u današnje vrijeme Slastičarnica Vincek nudi i klasičan sladoled zimi, nekada ga nije bilo u ponudi. Tada se zimi radio upravo zimski sladoled. Koristili su običnu šaum pjenu, punili njome kornet i umakali ju u čokoladu. Mi danas radimo na isti način, samo još obogatimo kremu lješnjacima i čokoladu na vrhu posipamo komadićima badema. Kroz godine smo isprobavali i varijante s kremama od vanilije koje su slično izgledale, no okusom nisu bile prihvatljive našem tržištu jer su gosti očekivali šaum pa smo se ponovno vratili na izvorni okus. Pokušali smo napraviti neke 'moderne' varijante krema, no gosti su navikli na šaum jer ih okusom podsjeća na djetinjstvo – kaže Mišela, koja sudjeluje u kreiranju slastica.

Objašnjava da se korneti napune šaumom, umoče u čokoladu te ukrase po želji. Ukrasiti ih, osim bademima, možete i drugim posipima po želji, primjerice šarenim mrvicama. Gotovi sladoledi stavljaju se u hladnjak, a tamo ih možete čuvati do tri dana, kaže slastičar Nino Hrlić koji u slastičarnici Vincek radi već 23 godine, otkad je završio školu. Inzistiraju na tome da se slastice prave od najkvalitetnijih namirnica, prema tradicionalnim recepturama.

- U slastičarnici radimo samo s prirodnim sastojcima, sve je ručni rad. I dalje nam je najpopularnija kremšnita, a već dugi niz godina i zimi nudimo i klasičan sladoled raznih okusa. Iako uvodimo i novitete, uvijek nastojimo zadržati i tradicionalne, prepoznatljive slastice kao što je zimski sladoled – dodaju naši sugovornici.

Upravo zato i zimski sladoled ima i dalje svoje mjesto u slastičarnici. Svakodnevno ih prave do stotinjak. Djeca, ali i odrasli koji obožavaju njegov prepoznatljiv okus, svake se zime vraćaju po još.

Zimski sladoled 

Sastojci: šaum krema: 7 bjelanjaka, 450 g šećera, oko 250 ml vode, komadići lješnjaka; čokoladna glazura: 200 g čokolade, 100 g maslaca, 60 ml mlijeka

Priprema: Umutite 200 g šećera s bjelanjcima u čvrsti snijeg. Preostalih 250 g šećera kuhajte s vodom na laganoj vatri bez miješanja, dok ne dobijete gustu, sirupastu smjesu, oko 15 minuta. Kuhani šećer lagano ulijevajte u smjesu šećera i bjelanjaka,  lagano miksajući. Taj kuhani šećer ujedno će pasterizirati bjelanjke, odnosno termički ih obraditi. Na kraju umiješajte i mljevene lješnjake, po želji. Za ovu količinu sastojaka idealno je 150 grama. Za glazuru otopite čokoladu na pari i pomiješajte s maslacem i mlijekom. Napunite kornete šaum smjesom pomoću slastičarske vrećice, umočite ih u čokoladu te pospite bademima. Ohladite u hladnjaku, savjetuju iz Slastičarnice Vincek.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • nnjmkd 21.02.2019.

    Ovog se sjećam iz djetinjstva, ali u puno ljepšem obliku. U svatovima je košara sa takvim sladoledima bila obavezna. Dakle, košara od biskvita i oblatni, a košari takav sladoled. Samo što su se na dno korneta još stavljali mljeveni orasi pomiješani sa šećerom, a u šaum su se dodavao ekstrakt od jagode, pa je pola sladoleda bilo ružičastih, a pola bijelih. Omiljena poslastica za djecu u svakim svatovima.

  • Ra Mona 20.02.2019.

    imam svoj kornet i svoju kremu ;)ovo mi ne treba

  • Rosenrot 20.02.2019.

    Što je to šaum? Ima li Hrvatska riječ za taj germanizam?

Komentiraj...
Vidi sve komentare