To je to što me zanima!

Tko je 'smjestio' krastavcu? Što gubimo ako ga ne jedemo

Krastavci pročišćavaju organizam jer uklanjaju akumulirane otrove, a pomažu u ublažavanju grčeva, reguliranju krvnog tlaka, cirkulaciji krvi te opuštanju živaca
Vidi originalni članak

Diljem Europe strah od bakterije E. coli u krastavcima za posljedicu ima izbjegavanje i ne kupnju tog sezonskog povrća. Ipak, izostavi li ga se iz prehrane gube se brojni vitamini i minerali koje nudi, poput kalija, vitamina C i folne kiseline. Krastavci su važna i zdrava namirnica koja je bogata vodom i ima vrlo malo kalorija. Njihov sok je umirujući losion za kožu i kosu, a uz to koristan je za povećanje protoka urina, a kod reumatskih bolesti nadopunjuje učinak celera i soka mrkve.

Kako je niskokaloričan odlična je dijetna hrana. Unutar tijela djeluje kao čistač organizma jer uklanja akumulirani "otpade" i otrove. Pomaže eliminirati i mokraćnu kiselinu pa je dobar i za one koji imaju artritis.

Krastavci su također dobri za smanjenje temperature i upala, a njegovi oblozi odmorit će umorne oči i ukloniti podočnjake. Dovoljno je staviti samo krišku krastavca preko zatvorenih očiju da bi se oči oporavile.

Svježi krastavac pomaže u smanjenju žgaravice ili želučane kiseline, ali i kod gastritisa i čira. Njegova koža bogata vlaknima te razina kalija i mangana koje sadrži reguliraju krvni tlak i osiguravaju pravilan rad crijeva, a odlični su i za reguliranje razine kolesterola. Magnezij iz njih opušta živce i mišiće te omogućuje da normalnu cirkulaciju krvi.

Krastavac se može jesti na mnogo načina, a najčešće je prilog u salatama, sendvičima i hamburgerima. Najbolji znak da je krastavac svjež je njegova tamno zelena boja.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • milky 04.06.2011.

    da krastavac je zdrav u ja ga obozavam jedem one koje ja uzgojim vecino mi je tako sa svim povrcem al kako mi samo tesko šadne na zeludac kuku lele

  • deshru 03.06.2011.

    escherihija nije ni u krastavcima ni u bilo kojem drugom povrću već na njemu! perite povrće i sve će biti u redu! perite ruke i nema straha! sjećate se one iz osnovne škole? čistoća je pola zdravlja?

  • Zmayo 02.06.2011.

    obožavam krastavce..

Komentiraj...
Vidi sve komentare