To je to što me zanima!

Dobre vijesti za 'drijemalice': Popodnevni san dobar za srce

Ova praksa snižava krvni tlak i umanjuje rizik od infarkta, a pobornici popodnevnog drijemanja od oko sat vremena bili su Margaret Thatcher i Winston Churchill
Vidi originalni članak

Drijemanje poslije ručka pomaže snižavanju visokog krvnog tlaka i umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, otkrivaju liječnici iz europskog Udruženja kardiologa . Poslijepodnevni san od sat vremena ili više također smanjuje potrebu za uzimanjem lijekova koji spuštaju tlak, piše Daily Mail. 

Praksa je to koju su redovito provodili Winston Churchill i Margaret Thatcher uz objašnjenje kako je za nesmetan rad mozga nužno priuštiti mu predah sredinom dana. 

Istraživanje provedeno na 386 ljudi u šezdesetima koji imaju visok tlak dokazalo je kako popodnevni "spavači" imaju za četiri posto niži krvni tlak u budnom stanju te za šest posto tijekom noćnog sna. Rizik od srčanog udara kod njih je manji za čak deset posto. 

- Nije samo popodnevni san povezan s nižim tlakom, već i općenito dulje spavanje noću. San je najbolji lijek - govori kardiolog Manolis Kallistratos, voditelj istraživanja.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • macho/man 01.09.2015.

    Pa onda ću ja živjeti sto godina..! A možda i više , tko zna :)))

  • uvela ruža 01.09.2015.

    sad si to mogu priuštiti..ali kad su djeca bila mala to je bilo gotovo nemoguće..

  • POGLAVICA crveni oblak 01.09.2015.

    I po mogućnosti ispod murvaća :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare