To je to što me zanima!

Dodatni posao, ali i uspješan hobi spašava vaš kućni budžet

Napravite rebalans kućnog proračuna i nađite dodatni posao i izvor zarade, čišćenje kao dodatni posao plaća se 30 kuna, a izrada web-stranica 40 kuna po satu
Vidi originalni članak

Da bi zadržali glavu iznad vode, čak 70 posto zaposlenih Hrvata, prema istraživanju portala Posao.hr, želi pronaći dodatan izvor prihoda.

Dobra vijest za sve koji plaćom više ne mogu pokriti životne troškove je da je na tržištu sve više poslova koje možete raditi uz stalan posao te zaraditi od 18 do 200 kn po satu. Najunosniji dodatni posao je čišćenje brodova, koji se po satu plaća od 150 do 200 kn. Za razliku od tih poslova koji iziskuju odlazak do mjesta rada, dodatno se može zaraditi i “iz fotelje”. 

Izrada internet-stranica stoji 40 kn, sat prevođenja 30 kn, a čišćenje stana i ureda 20-30 kn na sat. Na poslovima utovara i istovara možete zaraditi 25, na unosu podataka 20 kn po satu, a rad na telefonskoj centrali, anketiranje te rad na fotokopirki plaća se 18 kn po satu, kao i lijepljenje etiketa te punjenje polica u trgovinama.

Dodatna zarada nije luksuz nego potreba  

Više od polovice zaposlenih Hrvata dodatan novac potrošilo bi na poboljšanje života - odjeću, obrazovanje, internet, telefone i sl. No svakom petom dodatna zarada treba za podmirivanje osnovnih životnih potreba.               

Od hobija do zarade

Dodatni posao najčešće se pronalazi po preporuci prijatelja, no velika ponuda honorarnih poslova je i na internetu.

Na domaćem tržištu poslova, najviše se nude poslovi čišćenja te čuvanja djece, koje se po satu plaća 25 kuna. Velika je potražnja i za hostesama, čije se usluge plaćaju od 20 do 25 kuna po satu. Traženi su i honorarni prevoditelji, lektori, prodajni agenti, tajnice te web-dizajneri. Ako uz posao nekoliko sati na dan konobarite ili slažete i pakirate poštu, za sat rada dobit ćete 18 kuna, a za sat u autopraonici 4 kune više. Ako nemate posao te je sve što ste uspjeli pronaći honorarni rad, gledajte na to s pozitivne strane. Uz honorarni posao često ide i klizno radno vrijeme, sami kreirate koliko ćete sati raditi, a time i koliko ćete zaraditi. Ako posao radite od kuće, ostaje vam više vremena za obitelj. 

Ipak, kako nakon rada ne biste ostali bez zarade, unaprijed se raspitajte o poslodavcu.

Biti honorarac ili mali poduzetnik pitanje je...

U vrijeme gospodarske krize i nesigurnih radnih mjesta ne oslanjajte se isključivo na jedan izvor prihoda. Budite kreativniji u smišljanju načina na koji ćete zaraditi novac. Potražite dodatni honorarni posao ili razmislite o pokretanju vlastitog posla.

Razrađivanje poslovne ideje je više od pola uspjeha 

Otkrijte koji vas posao ispunjava i motivira te na tom temelju gradite svoju poslovnu poduzetničku strategiju. Samo radeći posao koji uistinu volite i u kojem uživate uspjet ćete prebroditi poslovne krize i poteškoće te opstati unatoč konkurenciji.

Imate li znanje koje se traži - naplatite ga! 

Zapitajte se koje savjete od vas najčešće traže vaši kolege, prijatelji ili susjedi te potom razmislite možete li na temelju tih svojih znanja i vještina pokrenuti i konkretan posao. Za početak otvorite svoj blog te tako ispitajte tržište.

Neka neiskorišteni ‘kvadrati’ rade za vas 

Ako imate velik stan ili kuću te vas pritišću veliki izdaci za režije, razmislite da višak prostora iznajmite te tako praznu sobu pretvorite u zaradu. Isto vrijedi i ako imate prazan stan ili apartman na moru koji vam, iznajmite li ih, mogu popraviti prihod.

Internet otvara vrata svjetskog tržišta  

Koristite se prednostima suvremenih tehnologija. Uz minimalne troškove otvorite internet-stranicu te plasirajte proizvode ili usluge na svjetska tržišta. Uz pomoć Facebooka, Twittera i drugih oblika društvenih medija možete bez ulaganja ili uz mala ulaganja proširiti posao i izgraditi brand. 

I zaboravljeno “blago” može se unovčiti  

Raščistite ormare, police, podrume i tavane te razne predmete, knjige i sve što vam više ne treba pretvorite u novac. Fotografirajte predmete i prodajte ih putem internet-aukcije, vlastita bloga ili web-stranice.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • HonorarniPosao 04.11.2012.

    Jedan od rijetkih dobrih članaka koje sam pročitao na ovu temu. Istina da je nedorečen i nije konkretan, ali navedene su dobre smjernice. Hvala Bogu nije spomenuto ispunjavanje anketa ili klikanje po oglasima za par centi dnevno (što je i nemoralno jer je netko platio te oglase). Ja odavno znam da je Internet najbolje mjesto za posao i bavim se poslom za koji vjerojatno 95% Hrvata nit ne zna. Ako nekog zanima o čemu se radi može posjetiti www.HonorarniPosao.net, informativno, nema učlanjivanja, piramida i sličnih da ne kažem što.

  • StipeBilobrk 11.09.2012.

    U Dubrovniku zivim i ljet radim 3 posla a mogu raditi 5 ako pozelim. Iznajmljujem apartman, radim po klubovima ko security, radim u informatickoj firmi a servisiram racunala sa strane. Inace u marini se traze peraci brodova(nije bas 200kn sat ali....) trziste vapi za nekime tko ce mu ocistiti apartman! jednostavno fali cistacica. A da se cistacice udruze i naprave firmu koja ce imati punu uslugu(ocistiti apartman, odnjeti sporku posteljinu i rucnike, vratiti opeglanu i opranu) firma bi radila ekstremno dobro. U Dubrovniku ljeti fali radne snage u turizmu da je to strasno. Zimi pak drzis se jednog posla....

  • BojanStanković 10.09.2012.

    Nema posla, a u garažama mahom novi auti ili stari svega nekoliko godina, u džepovima vaše djece rijetko se nađe mobitel stariji od 2-3 godine, većina ljudi ima svoje kuće ili stanove. A to što se nije štedilo dok se imalo je već druga priča. Što se pak posla tiče - posla ima. Znate čega nema? Znanja. Da, definitivno može bolje. Ali da je loše kao što kažete - to nikome ne priznajem. Na kraju krajeva, dok god imate vremena sjediti za internetom i kukati kako vam je loše, posla neće biti. Za to ste se vrijeme mogli udostojiti otići do knjižnice i educirati se o izradi raznih seminara, prijava projekata za EU, izrade poslovnih planova, vođenja knjigovodstva manjim poduzećima/udrugama, izrade internet stranica, izrada baza podataka i tako dalje i tako dalje. Imate znanja za navedeno, a nemate posla? Onda je jedino moguće da "tražite posao, a molite Boga da ne nađete". Kronični nerad jedina je istina našeg društva. Nažalost.

Komentiraj...
Vidi sve komentare