To je to što me zanima!

Domaći blogeri pokazali kako kuhati s cvijećem, fino i slasno

Puno vrsta cvijeća je jestivo, a kuhanje s njim nije baš svima poznato. Hrvatski blogeri pokazali su kako ih odlično pripremiti i pri tom najavili prekrasni Floraart
Vidi originalni članak

Ako vas je oduvijek fasciniralo kuhanje s cvijećem, domaći blogeri otkrit će vam tajne tog umijeća. Kako bi najavili ovogodišnji zagrebački sajam cvijeća Floraart udružili su snage i napravili cvjetne delicije. Hrana i cvijeće idu zajedno jer je puno cvjetova jestivo, a među njima su maćuhice, dragoljub te cvjetovi vlasca, tikvica i bazge. Iskoristite njihovu sezonu i pripremite prekrasna jela koja izgledaju poput umjetničkih djela.
U Floraartu i ove godine možete uživati na Bundeku, ali i uključiti se u radionice i predavanja. Tako možete saznati kako presaditi kaktus, napraviti cvjetne ukrase te više o autohtonim orhidejama. Za djecu je osmišljen bogat program s predstavama i čitanjem priča. 


Pogledajte što su blogeri pripremili:

Šarena salata s maćuhicama (blog "O slanom i slatkom" Sandre Rončević)

Sastojci:
• mješavina zelenih lisnatih salata - mladi špinat, baby blitva, hrastov list, rukola, listovi salate kristalke ili puterice
• šaka maćuhica različitih boja
• sol
• maslinovo ulje
• aceto balsamico

Postupak:

  1. Operite mješavinu lisnatih zelenih salata, dobro posušite listove pa stavite u zdjelu u kojoj ćete začiniti salatu.
  2. Posolite, pokapajte pažljivo acetom balsamicom i maslinovim uljem pa lagano izmiješajte pazeći da se listovi ne polome.
  3. Po vrhu posložite jestivo cvijeće, u ovom slučaju maćuhice, pa poslužite kao samostalan obrok ili salatu uz vaše glavno jelo.

Jaffa cvjetne žele kapljice (blog "Darkova web kuharica" Darka Kontina)

Sastojci:
• 2 kom Jaffa soka (okus po želji) 
• 250 ml vode
• 3 listića želatine u listićima (5 g)
• 4 kom prazne ljuske jajeta 
• 8 kom jestivog cvijeća

Postupak:

  1. Jaja oprezno razbijte na vrhu (najbolje s oštricom od noža s jedne strane, pa im lagano piljenjem odrežite poklopac), a zatim iz njih uklonite bjelanjke i žutanjke
  2. Ljuske jajeta dobro isperite pod mlazom vode pazeći da vam pritom ljuska ne pukne u rukama. Kad su ljuske oprane ostavite ih sušiti prije daljnje upotrebe. (Ako vam se ne zeza s ljuskama jaja, možete slobodno koristiti bilo koji silikonski ili sličan kalup za praline)
  3. Listove želatine potopite u malo hladne vode. Koristite preporučenu količinu želatine s pakiranja za onu količinu vodu koju želite pretvoriti u želatinu (što je oko 6 listova ili 10 grama na 500 ml vode).
  4. Vodu stavite kuhati. Kada voda zavrije dodajte u nju nabubrenu želatinu i putite ju da se rastopi u vrućoj vodi. Odmah nakon toga maknite vodu s plamena.
  5. U vodu zatim dodajte okus Jaffa soka po želji (ja sam ih koristio nekoliko da svaka kapljica ima svoj zasebni okus). Preporuka je da stavite više Jaffa sirupa na količinu tekučine s kojom bi ga inače pomiješali, jer će se dio okusa izgubiti u želatini.
  6. U ljuske jajeta stavite jedan od dva jestiva cvijeta te ih zalijte s tekućom želatinom aromatiziranom u Jaffa sokovima.
  7. Želatinu ostavite nekoliko minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati da učvrsne do kraja.
  8. Žele kapljice najlakše je izvaditi iz ljuske jajeta tako da ljuske kratko uronite u toplu ili vruću vodu (svega par sekundi) kako bi se one odvojile od ljuske jajeta i sam iskliznule iz njih van.

Pohani cvjetovi tikvica na rimski način (Blog "O slanom i slatkom" Sandre Rončević)

Sastojci:
• 10-12 kom cvjetova tikvica 
• 100 g mozzarelle
• 10-12 manjih fileta inćuna  
Za tijesto:
• 100 g rižinog brašna ili glatkog pšeničnog brašna
•  200 ml ledene vode
•  sol
•  ulje za prženje (suncokretovo)

Postupak:

  1. Iz cvjetova tikvica pažljivo izvadite tučke.
  2. Mozzarellu narežite na manje komadiće pa njome napunite cvjetove. 
  3. U svaki cvijet dodajte filet inćuna.
  4. Od ledene vode i brašna napravite gušću smjesu za pohanje. Uronite napunjeni cvijet tikvica u smjesu pazeći da cvijet bude obuhvaćen sa svih strana smjesom pa stavite na vruće ulje (170-175°C). Pohajte svega par minuta, dok se tijesto lijepo ne zarumeni. Izvadite na tanjur koji ste prekrili kuhinjskim papirom kako bi upio višak masnoće. Posolite.
  5. Služite odmah.

 

Cvjetna salata (blog COOKAM I GUŠTAM Tanje Pastuović Klaić) 

Sastojci:
• 1 šaka listova zelene salate 
• 1 šaka listića kiselice
• cvjetovi i listići dragoljuba
• cvjetovi vlasca
• feta sir
• poširano jaje

Za preljev: 
•    maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte listove zelene salate i kiselice, dodajte cvijeće (cvjetiće vlasca natrgajte) i usitnjeni feta sir.
  2. Posebno pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok, dodajte sol i papar pa prelijte po pripremljenoj salati.
  3. Poslužite uz poširano jaje i po želji s malo tostiranog kruha.

Cvjetovi bazge u tempuri (blog "COOKAM I GUŠTAM" Tanje Pastuović Klaić)
 

Sastojci:
• 10-ak kom cvjetova bazge
•  ulje za prženje

Za tempuru:
• 1 žumanjak 
• 1 čaša glatkog brašna
• 1 čaša ledeno hladne mineralne vode
•  malo soli

Priprema:

  1. Pomiješati žumanjak s mineralnom vodom, dodati brašno i sol pa vrlo kratko promiješati sve sastojke.
  2. Cvijet bazge umočiti u pripremljenu tempuru i kratko pržiti u vrućem ulju. Vaditi na papirnate ručnike kako bi upili višak masnoće i ponoviti s preostalim cvjetovima. Odmah poslužiti. 
  3. Hrskave cvjetiće po želji možemo posuti šećerom u prahu ili poslužiti s voćnim preljevom i kuglicom sladoleda.
Idi na 24sata

Komentari 93

  • BlackWing 04.06.2016.

    a di je šnicla? E brate ovo da mi serviraš, znaš koji pogled bi dobila "jel ti mene zajebavaš". XD

  • Upala mozga 01.06.2016.

    O jbt... vi kad udjete u cvjecaru, otvori vam se apetit ko meni u mesnici :)))

  • Filomena 31.05.2016.

    jako su mi ukusni pohani cvijetovi tikvica :))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare