To je to što me zanima!

Duža vožnja noću na vozače djeluje poput pijenja alkohola

Nakon dva sata noćne vožnje vozači rade iste greške kao da imaju 0,5 promila alkohola u krvi, a nakon tri sata ponašaju se kao pod utjecajem od 0,8 promila
Vidi originalni članak

Samo tri provedena sata za volanom noću mogu reflekse vozača učiniti jednako lošim kao da je pod utjecajem alkohola, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu u Cardiffu. Vožnja na autocesti noću vrlo je nesigurna jer na vozača ima isti utjecaj kao alkohol. Nakon dva sata vožnje vozači rade iste greške kao da imaju 0,5 promila alkohola u krvi, a nakon tri sata ponašaju se kao da su pod utjecajem od 0,8 promila. Procjenjuje se da je za jednu petinu prometnih nesreća kriva pospanost za volanom, a svaki treći vozač priznaje da noću nije dobro koncentriran. 

- Naši podaci pokazuju da bi vozači pospanost za volanom trebali shvatiti vrlo ozbiljno. To je jedan od primarnih uzroka nesreća na autocestama. Vozači ponekad ne poštuju pospanost i smanjenu budnost, a mjere kao što su glasna glazba i otvaranje prozora su ograničene - preporučaju istraživači sa Sveučilišta u Cardiffu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare