To je to što me zanima!

Duži porodiljni smanjuje rizik od postporođajne depresije

Postporođajna depresija puno je rjeđa kod majki koje duže ostaju doma s novorođenčetom, a što je porodiljni duži to su i one manje sklone obolijevanju
Vidi originalni članak

Rizik obolijevanja od postporođajne depresije za koju se vjeruje da je posljedica hormonalne neravnoteže kod novopečenih majki je veći kod žena koje imaju kraći porodiljni dopust, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Maryland. To stanje pogađa oko 13 posto rodilja, a najčešće se javlja oko tri mjeseca nakon rođenja djeteta, pokazala je studija na više od 800 majki.

Od njih se jedna grupa na posao vratila šest tjedana nakon poroda, druga nakon 12 tjedana, a treća šest mjeseci poslije poroda. Žene koje su ostale na porodiljnom minimalno šest mjeseci znatno su rjeđe patile od postporođajne depresije, piše Fox News.

- Trajanje porodiljnog dopusta barem šest mjeseci štiti i dijete i majku - rekla je voditeljica studije, dr. Rada K. Dagher.

Nakon šest mjeseci, velik broj žena će se poželjeti vratiti na posao jer se u njima javlja nagon da ponovno budu produktivne i druže se s kolegama - dodala je Dagher.

U SAD-u se većina zaposlenih majki na posao vraća tri mjeseca nakon poroda, a uobičajeno trajanje dopusta u Europi iznosi od 14 do 18 mjeseci (Njemačka, Belgija, Danska, Austrija, Španjolska, Francuska, Slovenija, Poljsa), dok je u Češkoj, Mađarskoj, Finskoj i Slovačkoj predviđen porodiljni dopust u trajanju od 18 mjeseci.

Prijašnja su istraživanja pokazala da se kod ranijeg povratka na posao žene još fizički te mentalno pripremaju na brigu o bebi iz sata u sat, a sve to dok pokušavaju žonglirati s poslovnim obavezama. 

Zbog trudnoće ili porodiljnog 43% Hrvatica dobilo je otkaz

Idi na 24sata

Komentari 9

  • hurem27 17.12.2013.

    voljela bi da je taj porodiljni ipak malo duži, barem za godinu dana...sve to prebrzo prođe.

  • SA-SU 17.12.2013.

    A koliko dugo traje porodiljni dopust u prosjeku u hrvatskoj?

  • scirocco 17.12.2013.

    Ako žena mora na porodiljni, to znači da će automatski dobiti otkaz na poslu (ako je te sreće da ga je do tada imala), tako da će imati vremena biti kod kuće dok dijete ne napuni 18 godina.

Komentiraj...
Vidi sve komentare