To je to što me zanima!

Dva trika iz 1942. godine za savršeno kuhana jaja: Velika većina ljudi ih kuha pogrešno

U trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu, žumanjak ostaje sirov, a bjelanjak se odmah skuha. Cilj je kuhati sve sastavnice jaja u isto vrijeme na jednak način, govorila je Mary Frances Kennedy Fisher
Vidi originalni članak

Mary Frances Kennedy Fisher, kulinarska stručnjakinja iz SAD-a, oduvijek je smatrala da je izraz 'skuhati jaja' netočan te da se tajna uspješne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuha.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- U trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu, žumanjak ostaje sirov, a bjelanjak se odmah skuha. Cilj je kuhati sve sastavnice jaja u isto vrijeme na jednak način - govorila je Mary koja je preminula 1992. godine, no njezine knjige i danas izazivaju velik interes. 

JEDNOSTAVNA METODA 'Najlakši' način spremanja jaja - trik koji ne uključuje ni pribor

Tako su izdavači prije par godina pripremili reizdanje njezine knjige 'How To Cook A Wolf' iz 1942. godine, a ondje govori o metodama koje koristimo prilikom kuhanja jaja i zašto su pogrešne.

Po njoj postoje dvije alternative koje postižu najbolje rezultate:

1. 'Jaje prelijte hladnom vodom prije stavljanja u vruću'

Kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje kako će se na taj način skuhati jednako brzo kao i kad voda krčka, no bit će bolje kuhano.

2. 'Uronite jaje u hladnu vodu pa je brzo zagrijte'

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete, a čim provrije jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Poslije je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njezine metode.

KAKO DA HRANA TRAJE DULJE Nije svejedno kako u hladnjak slažete hranu: 'Jaja i mlijeko se ne smiju držati u vratima'

Osim toga, jaja su na taj način meko kuhana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju jaja tvrdo kuhati, pogotovo maloj djeci, prenio je Mirror.

POGLEDAJTE VIDEO: RAZDVOJITE JAJA SA SAMO DVA PRSTA

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Moriento Fernandes 13.03.2023.

    Sva sreca da postoji 24sata,danas nakon 33g sam naucio skuhati jaja🤣🤣🤣🤣🤣

  • Debeli Šef 10.03.2023.

    Gluposti. Prvo i prvo, sve ovisi o tome što se želi postići i kakva se jaja želi dobiti. Posve je netočna tvrdnja da je cilj dobiti cijeli sadržaj jaja jednako kuhan, to je samo jedna od metoda, odnosno ciljeva. Osobno, jaja stvavljam u kipuću vodu, a nakon kuhanja odmah u hladnu (ovo jer je tada najlakše odvojiti ljusku), a trajanje kuhanja ovisi o tome kakava jaja želim. Svatko ima svoj način, niti jedan nije pogrešan, kako tvrdite.

  • xOOx 10.03.2023.

    jedino sam znao skuhati jaja i hrenovke.. sad vise ni to ne radim dobro hahahaa

Komentiraj...
Vidi sve komentare