To je to što me zanima!

Dvogodišnjaci mogu pomagati, a oni s 10 i pripremati obroke

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
MALI POMAGAČI Djeca koja u ranoj dobi sudjeluju u kućanskim poslovima su uspješnija. Donosimo tablicu kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta
Vidi originalni članak

Dijete teba uključiti u obavljanje kućanskih poslova čim pokaže interes. Veća je vjerojatnost da će djeca koja imaju ‘obaveze’ u ranoj dobi imati više uspjeha u školi, bolje odnose s drugima i uspješniju karijeru, rekla nam je psihologinja Sanja Ivanušević Grgas.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ideja da dijete voli učiti kroz rad nije nova. Maria Montessori, psihijatrica i pedagoginja, osnovala je svoju prvu školi u saveznoj državi New York 1911., bazirajući se na ideji da djeca više uče iz onoga što rade nego iz onoga o čemu slušaju te da urođeno žele biti potrebni i od pomoći. Ona je tvrdila da sposobnosti koje djeca steknu u ranom djetinjstvu imaju važnu ulogu u razvijanju uravnoteženog, poduzetnog i kompetentnog ponašanja.

- Mala djeca rado sudjeluju iz potrebe za samostalnošću, želje za igrom, istraživanjem i oponašanjem odraslih - kaže Ivanušević Grgas za klokanica.24sata.hr.     

Kako naučiti dijete da usvoji radne navike i kad je pravo vrijeme za to, objasnila nam je Ljiljana Vukšić, ravnateljica Dječjeg vrtića Mali istraživač.

- Kad govorimo o usvajanju radnih navika djece u svemu, pa i pospremanju igračaka, moramo naglasiti da je dijete upijajuća spužva koja već od rođenja usvaja određena ponašanja uvidom u ponašanje nas odraslih koji ga okružujemo. Često se ljutimo na djecu zbog nekih ponašanja ne pomišljajući na to koliko smo mi svojim osobnim ponašanjem pridonijeli tome da se naše dijete ovako ponaša. Činjenica je da su radne navike nešto što djeca, između ostalog, stječu i svakodnevnim uvidom u svijet odraslih koji ih okružuje. Ali i načinom na koji se mi odrasli postavljamo prema djetetu te zbog potrebe njegova sudjelovanja u onom što se zovu obveze. Suživot djece i odraslih trebao bi biti ravnopravan kako u obvezama tako i u odgovornostima za svakodnevne aktivnosti koje čine temelj življenja i bitno određuju kvalitetu obiteljskog života - objašnjava ravnateljica.

Naglašava kako roditelji često pokleknu pred svojim djetetom i sami pospreme djetetove igrače. To nije dobro za razvoj djetetovih vještina i stjecanje novih iskustava.

Stoga, nije loše provjeriti poznatu Montessori tablicu kućanskih poslova za djecu i razmisliti o ideji koja stoji iza nje. U Montessori tablici prikazani su kućanski poslovi primjereni dobi djeteta.     

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • slatko volim 06.07.2017.

    Idem ja kod susjede na kavu koju nam je skuhala njena kćer od 12 godina i vidim da njen sin od 4 godine sam sebi pravi jednostavni sendvič jer je ogladnio nakon što je ogulio mrkvu i krumpir za juhu, a onaj od 2 godine unosi drva i usput baca smeće, zatim idem kod druge i vidim njenu 11-godišnju malu kako kosi travnjak dok brat joj od 12 riba podove i pere prozore, i baca se na mijenjanje žarulje i ličenja zida u dnevnom.. pa si mislim kako je dobro imat djecu, hahahahhahahaa..plačem od ovog članka, mislim djeca jesu mentalno sposobna za sve nabrojano u tablicama ali pitajte naše vrle socijalne službe što bi vam rekli na to.. u redu je djecu uključiti u takve poslove dok ih i sami radimo i pustiti ih da to rade dok ih nadziremo ali kosilica za nekoga od 12 godina nije opcija kao ni mijenjanje žarulja, a tek malac od 2 i nošenje cjepanica i smeća, hm..a 4- godišnjaci i noževi su posebna priča..i uz naš nadzor to je po meni rizičan posao za njih.

  • 06.07.2017.

    Moja unuka (9g) je danas bila posebno ponosna jer je baki oprala suđe...samo treba znati pravu motivaciju, i radu pomognu..

  • kabrit 06.07.2017.

    Djeci djetinjstvo naradit ce se

Komentiraj...
Vidi sve komentare