To je to što me zanima!

Eko Božić: Darovi se umataju u tkaninu i voće, stare stripove...

Manje otpada stvorit ćete ako upotrijebite i višekratne vrećice, ili iskoristite ono što imate u kućanstvu. Sav taj ukrasni papir odlazi u otpad i radi ekološki problem, objašnjava nam Tanja Popović Filipović
Vidi originalni članak

Umatanje poklona je ugodna je zadaća, no malo manje ugodan osjećaj je kada poslije darivanja ostanemo zatrpani gomilom papira. Ono na što je bitno pripaziti kod pripreme za blagdne, a što često radimo, je da kupujemo ogromne količine papira za zamatanje poklona. No savjet je da ne koristimo tolike količine papira, nego da se odlučimo na višekratne vrećice, ili iskoristimo ono što imamo u kućanstvima. Sav taj papir odlazi u otpad i radi ekološki problem, objašnjava nam Tanja Popović Filipović, predsjednica udruge Centar za edukaciju i informiranje potrošača iz Osijeka.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako sami možete prepoznati neplastificiran papir?

Da nije plastificiran, papir možete prepoznati tako da ga zgužvate, dok papir koji sadrži plastiku se ne gužva tako lako. Stoga i vi sami, bez čitanja deklaracije možete detektirati o kojem se papiru radi. 

- Naša sugestija je da za umatanje poklona koristite višekratne vrećice, stare stripove, slamu za ukras, sve što ne uključuje velike količine papira i velike količine plastike. Ako se odlučite za papir, razmišljajte o tome koliko će količina nastati poslije blagdana, te da ih poslije odložite u kante predviđene za papir odnosno plastiku - kaže Popović Filipović. Možda su, dodaje, upravo ovogodišnji blagdani prilika da učinite prvi korak prema održivoj potrošnji koja je trajno usmjerena ekološkom zbrinjavanju i zaštiti okoliša.

- Na papiru za omatanje se rijetko nalazi oznaka za recikliranje ili zbrinjavanje, a odgovarajuća pojašnjenja ne možemo očekivati ni od prodavača. U skladu sa zakonom i papir za pakiranje treba biti označen (znakovima i opisno) kojeg je sastava odnosno od kojeg je materijala napravljen. Također treba imati oznaku za recikliranje, ali u praksi je to više iznimka nego pravilo - objašnjava nam Tanja. Dodaje kako različite vrste papira za pakiranje koje možete kupiti u gotovo svakom dućanu se međusobno ne razlikuju samo po izgledu, nego i po sastavu. 

- Možete birati između plastike, voštanog papira, itd., ali prosječnom potrošaču je na pogled, čak i na dodir teško razlikovati tip papira za pakiranje, što dodatno komplicira odlaganje, kad je papir poslužio svojoj svrsi - kaže naša sugovornica. Ako se odlučite za kupnju papira za pakiranje (poklon papira), odaberite onaj koji se može reciklirati. 

Obratite pozornost na oznake na deklaraciji, pod uvjetom, naravno, da postoje. Na isti način odaberite ukrase i vrpce, vezice iz prirodnih materijala i ukrasite primjerice sušenim narančinim kolutovima koji su predivna dekoracija - kaže Popović Filipović. Bez obzira na to koliko ste zeleni, u recikliranju papira za zamatanje, nemojte se odlučiti za spaljivanje. Ako ćete spaliti plastificirani papir, može doći do emisije vrlo opasnih i otrovnih plinova.

Kako izbjeći zamatanje u papir? 

Poklone umatajte u papir koji se može reciklirati, te korisite već korišteni papir za zamatanje, ili pustite mašti na volju i stvorite svoj vlastiti, jedinstveni papir za pakiranje.

  1. Za prijatelje i rodbinu izradite vrećice od tkanina koje mogu koristiti iznova i iznova. Trebate samo proizvoljno izabrati dovoljno veliki komad tkanine, malo ručnih vještina i inspiracije za ukras. Vrećica će svaki puta biti ista, ali sadržaj će iznenaditi svaki put.
  2. Ambalaža neka bude dio poklona - možete umjesto u papiru za umatanje darovati u košari, posudi, vrećici od platna
  3. Pokažite svoju kreativnu stranu tako što ćete izraditi vlastiti papir za pakiranje. Možete ga napraviti iz starih kalendara, stripova, kartice iz prethodnih godina. Naravno, za to ćete potrošiti nešto vremena, ali u isto vrijeme ćete potrošiti višak papira, uštedjeti, ali će poklon biti jedinstven. Ako želite biti jedinstveni, a nemate dovoljno vremena za izradu papira, kupite smeđi papir (tzv. pak papir) koji se može reciklirati, te ga ukrasite na jedinstven način - slikama, naljepnicama, pečatima, i sl.
  4. Papir za pakiranje i vrećice spremite, jer ih iduće godine opet možete koristiti.

Gdje odlagati?

Ukrasne folije za umatanje, kao i vrećice, mogu biti izrađene od plastike, papira i plastificiranog papira. Vodite račun da je odlaganje za svaku od tih vrsta papira posebno:

  • Papir u kantu za papir,
  • Plastika u kantu za plastiku,
  • Plastificirani papir i celofan u kućanski kontejner.

Buvljaci su super opcija - možete pokloniti i rabljeno

S Anamarijom Prgomet (27), pokretačicom zero waste pokreta u Hrvatskoj prošetali smo u nedjelju po Sajmu antikviteta na Britancu gdje smo pronašli stare drvene ukrase za bor iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća kojih se sjećamo iz djetinjstva, drvenog retro orašara, grane pamuka i eukaliptusa... Božićne zvijezde smo udomili jer su bile višak na jednoj adventskoj lokaciji u Zagrebu...

- Dok minglate po Adventu, ne zaboravite se zagrijati toplim napitkom koji pijete iz svojih staklenih ili keramičkih šalica - kaže Anamarija. 

Nigdje ne piše da pokloni moraju biti novi i iz dućana. Darovati možete nešto od nakita ili bižuterije što vam dugo stoji i ne nosite ili neke poklone koje jednostavno nikad niste otvorili. Primjerice parfem, mirisnu svijeću i slično, ako ih niste koristili. Isto tako stvari mogu biti rabljene, a poklanjajte ih ako su uščuvane.  

- Naravno, take stvari možete nabaviti i na buvljacima, a na njjima možete dobiti i mnogo ideja za poklone, te naići i na nešto što nekome treba. Ako vam je prijateljica pričala da nema male tanjuriće ili žličice, možete joj nabaviti tako nešto - kaže Anamarija Prgomet i dodaje da ako već poklanjate, poklanjajte tako da stvari koje darujete imaju smisla, a ne samo da kupite "jer nešto morate kupiti".

Kako zamotati poklone?

Papiri mogu biti bijeli i jeftini, a možemo odabrati reciklirani smeđi papir ili onaj sa FSC certifikatom (The Forest Stewardship Council - proizvodi koji potiču iz šuma kojima se trajno gospodari na održiv način). Anamarija savjetuje da je najbolje da ih zamatate u "obične" papire kakvima su se nekad umatale pošiljke, tzv. pak papir. 

- Danas ga možete kupiti u ukrasnoj varijanti, s raznim odštampanim bojama, a prepoznat ćete ga po boji - prvenstveno će biti drap boje. Umotan poklon omotajte običnom špagom ili jutenom trakom - kaže Anamarija.

Poklone možete zamotati i u najobičniju tkaninu, platnenu vrećicu, staklenku, zavezati konopom i ukrasiti nekom lijepom biljčicom.

Čestitajte i darujte sjemenke čilija

Imate li još uvijek običaj slati božićne čestitke ili ih samo priložiti poklonu, one također mogu biti od recikliranog papira, odnosno kartona, a odlične su one "funkcionalne" s dodacima sjemenki. Tako onom kome darujete može zasaditi primjerice čili - govori Anamarija. 

Čaj spremite u običnu staklenku

Ako imate neki fini domaći čaj, koji se nekome svidio, odispajte malo u malu staklenku i na nju nalijepite naljepnicu te napišite vrstu čaja. Poklon će vjerojatno oduševiti drugu stranu jer je to nešto što će ga podsjetiti na fini okus i lijepo druženje.

Sami skuhajte džem ili "nutelu"

Novac nikad nije presudan za napraviti poklon - od srca. Ljude koje želite darivati, posebno će razveseliti flašica domaćeg pekmeza koji svatko može skuhati u svojoj kuhinji. Džem od mandarina ili kivija ili pak domaća nutela, bit će efektan poklon, ali za njega ćete morati odvojiti malo vremena. 

Boce za vodu trebaju svima

Boce za vodu trebamo svi! Staklene boce su u potpunosti beskonačno reciklabilne, a staklo je materijal koji je zdrav za korištenje, kao i nehrđajući čelik. Plastika zagrijavanjem otpušta štetne tvari u vodu i nije preporučljiva za pakiranje hrane i napitaka, objašnjava nam Anamarija Prgomet

Pazite od kojeg su materijala igračke

Kad smo kod plastike, većina dječjih igračaka je plastična, bojena toksičnim bojama i samim time vrlo štetna. Za naše najmanje trebamo izabrati igračke od prirodnih materijala, interaktivne za razvoj motorike, lanene za maženje, savjetuje pokretačica zero waste pokreta u Hrvatskoj. 

I nešto za kupaonicu...

Šarene blazinice od prirodnih materijala su odličan izbor poklona za djevojku, prijateljicu ili sestru.. Uz njih, nećete pogriješiti ni s metalnom britvicom koja izgleda vrlo elegantno i uz to je dugovječna. 

Još prijedloga...za poklone bez plastike

Kemijske ne moraju biti plastične nego drvene, s promjenjivim punjenjem/uloškom. 

Svijeće od prirodnog biljnog voska su puno zdravije od parafinskih, a njihovi mirisi nas čulima odvode u topli zimski ugođaj..

Umjesto bora možemo imati viseće zračne biljke smještene u sjajne metalne instalacije kombinirane sa žućkastim svjećicama.

Podržite lokalne umjetnike ili kupite ulaznicu za kazalište

Obožavamo podržati lokalne umjetnike, dizajnere, obrtnike i proizvođače prirodne kozmetike i od njih kupiti poklone dragim ljudima ili sebi.. Ne zaboravite da su odličan poklon knjige, kao i ulaznice za kazališnu predstavu, balet ili koncert.

Divne poklone smo pronašli u BioRoot-u, Planetopiji i na sajmu antikviteta na Britancu.
Neki od njih su ručni rad, neki su rabljeni a neki ekološki prihvatljivi, ali zajedničko im je da su korisni.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • sol 19.12.2019.

    Kaj fali starim novinama, moj je dida motao slanunu i isao na posel u novine evo ga 77 mu je, a ko mali pusio do vojske novinac (zamotani duhan u novine!

  • mali zeleni prigorec 19.12.2019.

    Darovi se poklanjaju u poklon vrećicama. Kad dobijete poklon vrećicu složite i koristite u sljedećoj prilici.

Komentiraj...
Vidi sve komentare