To je to što me zanima!

'Eksperimentirajte dok pravite kolače i zapisujte što stavljate'

Imajte na umu da ćete usrećiti nekoga jer se svi vesele slatkišima, a to je ono što nama iznova daje motivaciju. Ne bojte se eksperimentiranja, kaže slastičar Marko Stojević
Vidi originalni članak

Od kavane u kojoj su se povremeno služile slastice, TOŠ je postao nezaobilazna adresa u Crikvenici za sve slatkoljupce.

- Reakcija na naše prve kolače bila je odlična, a prijatelji su me počeli nagovarati da proširim ponudu, što sam nakon nekog vremena i napravio - prisjeća se glavni slastičar Marko Stojević. 

Ubrzo je počeo odlaziti na školovanja u Italiju gdje je sve o slastičarstvu učio od vrhunskih stručnjaka. Danas TOŠ u ponudi ima 60-ak vrsta torti, 50-ak okusa sladoleda, pite, kolače, a odnedavno i praline te čokolade. 

- Kod nas se još osjete entuzijazam i ljubav prema poslu koji ni nakon deset godina ne jenjavaju. To je ujedno i naša jedina tajna uspjeha - govori nam slastičar te dodaje kako su važni i kreativnost, poznavanje ukusa, ali i praćenje trendova u hrani... 

- Izrada torti i kolača za mnoge je umjetnost, ali jako je važna i matematička dimenzija slastičarstva. Savršeni omjeri sastojaka zaslužni su za okuse koje naši gosti vole. Kod pripreme slastica nemojte odstupati od onih omjera koji su strogo određeni receptom. Pazite i na promjer, odnosno veličinu torte ili kolača za koju je recept napisan, a ako se radi o voćnim slasticama, trebate biti svjesni i kemijskih reakcija koje utječu na kvalitetu okusa. Primjerice, kod pripreme sladoleda od svježeg voća važno je znati kako koja vrsta voća fermentira kako ne bi došlo do promjene okusa. Zato je priprema sladoleda prava znanost - objašnjava Stojević. 

Dodaje da, osim toga, u TOŠ-u jako paze da su sastojci koje nabavljaju vrhunske kvalitete, nikad ne koriste zamjenske proizvode i ne štede na materijalu. Voće koje koriste je sezonsko, a biskvite i tijesta sami rade.  

- Najvažniji savjet koji vam možemo dati jest da se prilikom pripreme slastica dobro zabavite. Imajte na umu da ćete usrećiti nekoga jer se svi vesele slatkišima, a to je ono što nama uvijek iznova daje motivaciju. Ne bojte se eksperimentiranja i nemojte se obeshrabriti ako vam prvi put ne uspije. Pokušajte ponovno i ponovno - kaže Stojević. 

Savjetuje i da prilikom prve pripreme kolača ili torte sve omjere i cijeli postupak zapišete. Tako ćete lakše kasnije znati čega je možda bilo previše, a čega nedovoljno te ćete s vremenom kreirati vlastite savršene recepte.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Filomena 05.10.2016.

    prvi puta stavim manje šećera,,, drugi puta mogu eksperimentirati a to obavezno zapisujem..i do sada uvijek super ispali

  • capo 05.10.2016.

    Bojim se kak moj eksperiment ne bi baš nikoga usrećio, osim ak bi me pogodili s njim.

  • MOC JE U ZNANJU 05.10.2016.

    Ja kad stavim jednom , poželim to opet , jer je uvek super . Hahahahahahaaa

Komentiraj...
Vidi sve komentare