To je to što me zanima!

Eterična ulja mogu nadražiti oči, nos i grlo te oštetiti jetra

Čestice koje isparavaju iz eteričnih ulja u doticaju sa zrakom stvaraju sekundarne organske aerosoli koje nisu dobre za zdravlje, otkrila je nova tajlandska studija
Vidi originalni članak

Aromaterapeutska ulja mogu više naštetiti nego pomoći, utvrdila ja tajlandska studija. Ekstrakti biljaka, koji se koriste u kupkama, za masaže i u saunama reagiraju u doticaju sa zrakom i proizvode sitne iritabilne čestice. U spa centrima koncentracija tih čestica je udesetorostručena. Stručnjaci smatraju da određene kemikalije, tzv. hlapljive organske tvari u reakciji sa zrakom stvaraju sekundarne organske aerosoli. One pak mogu iziritirati oči, nos i grlo, a uzrokuju i glavobolje, vrtoglavicu te oštećuju jetra i bubrege. U ovoj studiji istraživali su samo utjecaj eteričnih ulja u spa centrima, ali ne i kod kuće, iako su neka ranija istraživanja otkrila vrlo slične rezultate i u kućnoj upotrebi. 

Eterična ulja koja se najčešće koriste su od lavande, čajevca, eukaliptusa i peperminta. No iako ona imaju brojne dobre strane, ne treba zanemariti ni negativne komponente, upozoravaju tajlandski stručnjaci. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Vaše zdravlje 22.10.2011.

    Ko to laže pogledajte na http://jovanov.net/ gdje ćete pronaći Bakine ljekovite recepte baš na baza Eteričnih ulja, Bake znaju što rade.

Komentiraj...
Vidi sve komentare