To je to što me zanima!

Evo kako se pravilno čuva kruh

Ako često imate viška kruha, nemojte ga bacati, već vodite računa o tome da ga pravilno pohranite, kako bi mogao dulje izdržati. Kruh koji neko vrijeme stoji možete i zagrijati u pećnici
Vidi originalni članak

Prema nekim procjenama i do 30 posto hrane koju kupimo propadne i bacimo je, a jedna od najčešćih namirnica čiji se višak nađe u kanti je - kruh. Ne možemo bez njega, pa često kupimo i više nego što je potrebno, a ako ga ne čuvate pravilno, za tri dana može postati pretvrd, ili početi mirisati na kvasac, zbog čega je nejestiv.

TREBA VIDJETI:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Mnogi ga drže u plastičnim vrećicama. Iako to nije dobar izbor ako želite poštivati ekološke standarde, to može biti donekle prihvatljivo rješenje, ali samo pod uvjetom da u vrećicu ne može ući vlaga, te da kruh sam po sebi nije previše vlažan. Naime, u plastičnoj vrećici ne postoji nikakav protok zraka, pa će se u slučaju da ima vlage prije razviti plijesan, odnosno kruh će se prije pokvariti.     

RADITE EFIKASNO Trikovi za lakše čišćenje: Dlake skupite gumenim rukavicama

Evo kako bi ga trebalo čuvati da vam potraje: 

U dobro zatvorenoj limenci

Bilo kakva kutija kod koje postoji mogućnost da se hermetički zatvori bit će dobro rješenje. Bitno je da u nju ne ulazi previše zraka, jer će se kruh sušiti, a da ga ipak malo ima, kako bi ga držao svježim. 

Platnena vrećica za kruh

Kutija ponekad možda nije praktična, pa je drugo dobro rješenje platnena vrećica za kruh. Danas ih relativno jeftino možete kupiti, no jednostavno ih je i napraviti od platna. Bitno je samo da na kraju koji ostaje otvoren provučete špagu, uz pomoć koje vrećicu možete čvrsto zatvoriti. 

Drvena kutija za kruh

To je odlično rješenje, a može biti i zgodan ukras u kuhinji. No, imajte na umu - ako nije riječ o kutiji koja se hermetički može zatvoriti, kruh ipak prvo stavite u platnenu vrećicu, pa tek onda u kutiju. 

Paprinata vrećica za tost

Tvrdi i suhi tost možete čuvati u papirnatoj vrećici, ili u plastičnom omotu u kojem ste ga kupili u trgovini. Kad jednom otvorite vrećicu, vodite računa da ju nakon što izvadite kruh koji vam treba, opet dobro zamotate, da ne ulazi zrak. 

KORISTE IH ISKUSNI KUHARI Ovih 7 jednostavnih trikova skratit će vrijeme pripreme jela

Peti dan - u pećnicu s njim

Ako imate kruh koji stoji već neko vrijeme i izgubio je teksturu, stavite ga u zagrijanu pećnicu na nekoliko minuta i povratit će okus i izgled. Pećnica će 'izvući' vlagu iz njega. No, zagrijavajte ga neposredno prije nego što ćete napraviti sendvič i ono što tad eventualno niste pojeli - bacite

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mars7 11.02.2024.

    bas dobro volim topli kruh iz peci

  • *KRALJICA* 11.02.2024.

    Ne jedem ga . :-)

  • brigart 11.02.2024.

    posušite ga i napravite prezle zj mrvice i otpada nema,kao nekada dok smo bili zaostali u socijalizmu

Komentiraj...
Vidi sve komentare