To je to što me zanima!

Evo zašto bi svoj metalni nakit uvijek trebali držati odvojeno

Ako držite svoje zlato, srebro i bižuteriju zajedno, velika je vjerojatnost da će metali međusobno reagirati, pa vaši najdraži komadi više neće izgledati blistavo kao nekad - no to možete spriječiti
Vidi originalni članak

Metali od kojih se izrađuje nakit rijetko su kad samo od jedne vrste metala, a ako fizički dolaze u doticaj s drugim nakitom ogrebotine i oksidaciju jako je teško izbjeći. 

POGLEDAJTE VIDEO: Gimnazijalka izrađuje nakit od gline

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Problem nastaje kad spojite dva metala zajedno, jer ćete stvoriti, u osnovi, bateriju; galvansku ćeliju gdje će se ti ioni prenositi jedni preko drugih i to će dovesti do korozije - rekao je za HuffPost Marcus Young, izvanredni profesor znanosti o materijalima i inženjerstva na Sveučilištu Sjeverni Teksas, pa objasnio da te reakcije čine površinu nakita je manje sjajnom.

Oksidacije je karakteristična za puno metala, a najviše ovisi o leguri od koje je nakit izrađen. Naime, zlatni i srebrni nakit nije od čistog zlata i srebra, već često ima dio bakra ili drugih materijala u sebi.

- Ako imate 14-karatno zlato, to je samo 58,5 posto čisto zlato - rekao je Anderson pa objasnio:

NA DANAŠNJI DAN Faraon je pokopan na brzinu - s kilama zlata, nakitom i kočijom

- Preostale komponente su obično kombinacija srebra i bakra u različitim omjerima, ovisno o boji. Ako gledate bijelo zlato, ono ili ima nikal kao leguru ili može sadržavati i iridij, koji je u skupini platine.

Kako spremati nakit?

Nakit treba biti spremljen na čistom i suhom mjestu, a najvažnije je da su komadi nakita odvojeni jedni od drugih te da se ne dotiču.

- Tako gotovo svaka prodavaonica nakita čuva svoje komade, nikad ih nećete vidjeti na hrpi.

Anderson je istaknuo da je odličan način za očuvanje nakita skladištenje u posebne vrećice od prirodnih materijala, ili u kutije za nakit koje su presvučene materijalom, koji ih neće ogrebati i po potrebi će prikupiti svu vlagu na sebe.

Ako se i dogodi da nakit više nije kakav je nekad bio, najbolje je srebro očistiti s pastom za čišćenje srebra, a zlato odnijeti na profesionalno čišćenje kod zlatara. Bižuteriju možete očistiti sapunom i vodom, no nakon toga ju dobro obrišite da bude potpuno suha.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare