To je to što me zanima!

Evo zašto na Uskrs tradicionalno jedemo šunku i sirovi mladi luk

Uskrsna šunka simbolizira snagu i obilje, a na Veliku subotu, zajedno s kruhom, pisanicama, i drugim uskršnjim delicijama tradicionalno se u košarici nosi na blagoslov
Vidi originalni članak

U prošlosti je tradicija bila na Uskrs jesti janjetinu, a potječe od židovskog blagdana Pashe. Kad je dio Židova prešlo na kršćanstvo, nastavili s običajem jedenja janjetine na Uskrs.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako izabrati najbolju šunku?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tijekom Drugog svjetskog rata vuna je postala popularna sirovina za izradu odjeće pa je puno više uzgajivača prestalo s klanjem janjadi i puštalo ih da odrastu kako bi mogli prodati vunu za veći profit.

Sve manje janjetine i sve veća cijena je utjecala na promjenu u ovoj tradiciji kad su ljudi počeli kupovati šunku za Uskrs koja je bila cjenovno puno pristupačnija. 

Šunka je stigla na uskrsni stol prije izuma hladnjaka. Sušena i dimljena postala bi taman na proljeće nakon zimske svinjokolje.

Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća napredovala je i tehnologija pa su uzgajivači primijenili nove načine konzerviranja mesa tijekom zime koje je do Uskrsa bilo spremno za konzumaciju. 

JAJA, ŠUNKA I OSTALE DELICIJE Uskršnji recepti: Napravite tortu s jagodom, pincu, finu janjetinu

Uskrsna šunka simbolizira snagu i obilje, a na Veliku subotu, zajedno s kruhom, pisanicama, i drugim uskršnjim delicijama tradicionalno se u košarici nosi na blagoslov.

Za Uskrs se jede mladi luk jer se smatra prvim nagovještajem proljeća i obilja koje stiže. Tradicionalno se jede sirov i kao takav je neizostavan dio uskrsne trpeze. 

Uz to je i najjednostavniji prilog šunki ili janjetini, koje su u ovo doba neizostavni dio blagdanskog stola. Obavezno se dodaje u miješane salate uz rotkvice i druge proljetnice, a često se nalazi i sitno nasjeckan u domaćem siru i vrhnju.

POGLEDAJTE 'DOM IZ BAJKE' OBITELJI KRETZ:

ulaz besplatan Nakon dvije godine, ponovno otvorena Uskrsna priča obitelji Salaj

Idi na 24sata

Komentari 66

  • VolbeatDbv 15.04.2022.

    Jadni smo mi ako nam se Usks svodi na jaja, šunku, luk, janjetinu...

  • dankić 15.04.2022.

    Fuj,samo janjetina.

  • Zukizuki 15.04.2022.

    Ja sam se danas najeo graha sa slaninom i crvenog luka+ domaći kruh...mmm

Komentiraj...
Vidi sve komentare