To je to što me zanima!

Evo zašto nije pametno nekome poslati fotografiju svoje kartice

Domognu li se prevaranti podataka s kreditne kartice, svašta mogu kupiti, pa treba dobro paziti kome se ostavljaju. Više puta je policija upozoravala na takve prevare pri kupovini, a bilo ih je i kod lažnih nagradnih igara
Vidi originalni članak

PIN je sigurnosni broj koji koristimo pri plaćanju karticom. No za plaćanje internetskim bankarstvom koriste se drugi podaci s kartice. To su broj kartice, rok do kojeg vrijedi i sigurnosni “kod”.

POGLEDAJTE VIDEO Sigurnost na internetu:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Taj “kod”, CVV ili CVC (card verification value, odnosno card verification code), troznamenkasti je ili četveroznamenkasti broj i obično je na stražnjoj strani kartice.

Njegova svrha bi trebala biti dodatna sigurnost pri online kupovini jer unošenje tog broja bi trebalo značiti da netko stvarno ima tu karticu. No prevaranti su i tome doskočili.

OPASNOSTI NA INTERNETU Besplatni wi-fi nemojte koristiti za mobilno bankarstvo, ali zato 'surfati' možete bez brige

Pretvaraju se da žele kupiti, na primjer, nešto iz oglasnika. Prodavatelju kažu da im pošalje fotografiju kartice, da se ne muči s prepisivanjem, i traže obje strane. Umjesto da uplate novac, isprazne tekući račun.

Pomoću sigurnosnog broja i ostalih podataka s kartice novac lako prebace na platformu za plaćanje pa prevarantu ne mogu ući u trag.

Domognu li se prevaranti podataka s kreditne kartice, svašta mogu kupiti, pa treba dobro paziti kome se ostavljaju. Više puta je policija upozoravala na takve prevare pri kupovini, a bilo ih je i kod lažnih nagradnih igara.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 06.11.2021.

    @nap iznosiš li ti to nečije podatke tamo? Osobne! Znaš li ti za zakonske posljedice istog? Ili želiš da se i tvoji detalji spominju?

  • ArbeitMachtFrei* 07.08.2021.

    Ja niti nemam bankovni racun.Ne mogu ga financirat jer nemam nikakve prihode.Zivim od tudje milostinje.

  • MOC JE U ZNANJU 07.08.2021.

    Ljudi su naivni i lakoverni i zato lako postaju žrtve prevaranata . Mnogi su prevareni i od strane države , banaka , od prijatelja kojima su bili žiranti za kredit do ovih lopova preko interneta ili telefona .

Komentiraj...
Vidi sve komentare