To je to što me zanima!

Evo zašto su semafori u tri boje i kada, ali i kako je došlo do toga

Ako ste među onima koji su se zapitali kako je netko odabrao tri boje na semaforu i zašto su to baš crvena, zelena i žuta, stručnjaci su objasnili tajnu prometne signalizacije
Vidi originalni članak

Za početak, korisno je znati odakle dolaze semafori i njihove boje. Tako su u SAD-u 1910. godine postavili prvu prometnu signalizaciju u zemlji.

POGLEDAJTE VIDEO: Liječenje bojama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Policajci su koristili zviždaljke i svjetla kako bi održali protok automobila dajući vozačima do znanja kada da stanu ili krenu. A onda je 1920. godine William Potts napravio je prvi semafor.

U to vrijeme nije bilo pravila o vrsti svjetla ili uzoraka koji se moraju koristiti, pa su svjetla izgledala drugačije u različitim dijelovima zemlje.

POGLEDAJTE VIDEO Arheolozi pronašli najstariji semafor na svijetu: Pokazivao je rezultat utakmice Majama

Stoga je Savezna uprava za autoceste 1935. godine izdala “Priručnik o jedinstvenim uređajima za kontrolu prometa” koji je sadržavao standarde za sve znakove i signale. Taj je priručnik također zahtijevao da semafori posvuda budu crveni, žuti i zeleni.

Boje

Dakle, odakle dolaze određene boje? Prije semafora, vlakovi su već koristili svjetlosne signale u prometu na prugama.

KAKO JE PROPAO KK ZADAR? Pogledajte semafor: Relikvija iz starih Jazina za neke u Zadru je bezvrijedna, najobičnije smeće

Na ovim semaforima crveno je značilo stani, bijelo je značilo kreni, a zeleno je značilo "nastavi s oprezom", piše Tips'n'Tricks. S vremenom je bijela boja počela predstavljati problem jer strojovođe nisu bili sigurni je li riječ o signalnom svjetlu ili o nečemu drugome.

Stoga su zamijenili boje, pa je zelena označavala polazak, a bijelu su nadomjestili žutom uz objašnjenje da ona znači "nastavi s oprezom". Ali zašto onda crveno? Crvena boja je boja s najvećom valnom duljinom. A to znači da je možete vidjeti iz veće udaljenosti, što je vrlo korisno kada su u pitanju znakovi upozorenja i semafori koji traže da se zaustavite radi sigurnosti.

STANI ILI KRENI? Semafori koji zbunjuju ljude: 'Čuveni zagrebački izaziva polemike, kao i ovaj u Rijeci'

 

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 23.09.2023.

    To je sve zbog stare Škode mog dede

  • gojko ercegovac 23.09.2023.

    Znog tudmana.njega su progonili vragovi crveni,zuti,zeleni.nisu ih hddzz znali kad treba krenuti u pljačku

  • 23.09.2023.

    Zbog ministra Filipovića .da su u jednoj on bi još sad stajao pred njim 🤭😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare