To je to što me zanima!

Fantastičan bob: Pristaje uz tjesteninu, pesto, ali i varivo

Sa svim jelima: Od boba se prave namazi i pesta, dodaje se u tjesteninu, ali i kao prilog jelima s mesom ili ribom. Od njega se može pripremiti i ukusno varivo
Vidi originalni članak

Bob se odlično kombinira s tjesteninom, njokima, u složencima, s mesom, od njega se pravi pesto, a kombinira se s jelima u zrnu ili usitnjen. Svježi bob kupuje se u mahunama ili očišćen, no ako kupujete već očišćen, pripazite da nema tragova sušenja. Kuhani bob možete poslužiti kao prilog ili samostalno, samo ga poslužite na maslacu s malo luka, češnjaka i slanine. Pesto pripremite tako što ćete kuhanom bobu oguliti tvrdu kožicu, dodati mu bosiljka, ovčjeg sira i maslinova ulja te sve izmiksati. Ovaj pesto odlično ide uz špagete.

 A možete ga pomiješati i s češnjakom, listovima metvice, parmezanom, filetima inćuna i maslinovim uljem te izmiksati. Izmiksan bob s dodatkom začina, vrhnja, curryja i ulja dat će ukusan pire, a poslužiti ga možete uz ribu ili jednostavno namazati na hrskavi kruh. Bob se često priprema na lešo s blitvom ili artičokama, no odličan je i prilog pečenome mesu, osobito piletini. Od njega se može pripremiti i ukusno varivo.

Špageti s bobom i kozicama

Sastojci: 350-400 g špageta, 1/4 šalice maslinova ulja, šalica boba, 12 većih kozica, sok limuna i korica, sol i papar, malo kopra i peršina, kriške limuna

Priprema: U posudu stavite vodu, posolite je i zakuhajte. Dodajte špagete i kuhajte ih u kipućoj vodi oko deset minuta ili dok ne omekšaju. Ocijedite ih. Zagrijte ulje u velikoj tavi za prženje, dodajte bob i pirjajte minutu prije nego što dodate kozice, limunov sok i koricu te sol i papar. Pirjajte sve oko dvije, tri minute. Dodajte kopar i nasjeckane listove peršina, kuhane špagete, dobro sve izmiješajte te poslužite s kriškama limuna. 

Tartovi s bobom i kozjim sirom

Sastojci: 1,5 list lisnatog tijesta, 250 g boba, 50 g kozjeg sira, jaje, 2 žlice vrhnja, 2 žličice senfa, limun, žlica orahova ulja

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C, a lisnato stavite u lim za pečenje s kalupima za tartove. Odrežite rubove. Stavite ga na 15 min u hladnjak. Izbodite vilicom tijesto i pecite 10 min. Rasporedite bob i sir po tartovima. Istucite jaje, vrhnje i senf. Začinite pa rasporedite po tartovima. Pecite 15 min na 160°C. Izmiješajte dvije žličice limunova soka, limunovu koricu i ulje te začinite solju i paprom. Polijte mješavinom tartove i poslužite ih.

U subotnjem broju gastromagazina Skuhatćute za 1,99 kn potražite još više specijaliteta s bobom, otkrijte male tajne savršene pašte i još mnogo toga... 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • marijaterezija2 24.05.2013.

    Obožavam bob ali sam nee ovako u tragovima a kako ga ja pripremam preskup mi je

  • kung fu panda 24.05.2013.

    ma volim ja sve ali za ove recepte nemam love dajte neke sa krumpirom ili tjesteninom sve za 10 kuna

  • Irina Shayk 24.05.2013.

    ne volim bob!

Komentiraj...
Vidi sve komentare