To je to što me zanima!

Febrilni grčevi: Dijete treba mirne roditelje i brzu reakciju

Dramatično grčenje, pa čak i nesvjesticu izaziva nagli skok temperature, no nemojte paničariti nego oslobodite djetetu dišne putove i hitno krenite liječniku
Vidi originalni članak

Dijete se ukoči, fiksira pogled, trza rukama i nogama, poplavi, ide mu pjena na usta, a često i izgubi svijest. Ovako izgledaju febrilne konvulzije, a iako najčešće nisu tako opasne, prizor je šokantan i dramatičan za roditelje. 

Javljaju se u visokoj  temperaturi i riječ je o moždanim epileptičkim napadajima u dječjoj dobi. Najčešći su u djece u dobi od šest mjeseci do pet godina, i to kao posljedica naglog porasta temperature. 

Rizik za ponavljanje napadaja je 30 posto, a u 90 posto slučajeva javljaju se do 2. godine života

Napadaji najčešće traju od tri do deset minuta, a većina spontano prolazi nakon nekoliko minuta. Napadaj je potrebno što prije prekinuti, no dešava li se prvi put i kod kuće, roditelji nemaju potrebne lijekove.

Stoga je važno osigurati djetetu prohodnost dišnih putova te se odmah obavezno javiti u nadležnu hitnu službu.

- Dijete treba okrenuti na bok, ne pljuskati ga niti tuširati vodom da “dođe k sebi” i, ako je moguće, treba ga odmah odvesti u bolnicu jer se ne zna koliko će napad trajati. Kod djece kojoj se to ponavlja roditelji već imaju dijazepamsku klizmu, koja prekida napadaj - objašnjava pedijatrica dr. Milana Smiljanić Gaberšnik dodajući kako najvažnija prevencija.

Nakon svakog napadaja treba obavezno konzultirati liječnika radi utvrđivanja i liječenja uzroka. Važno je napomenuti da konvulzije ne uzrokuju oštećenje mozga i nemaju negativan utjecaj na intelektualni razvoj.

Odmah snizite temperaturu

Dječji mozak je, kaže dr. Smiljanić Gaberšnik, nezreo i najbolja prevencija je snižavanje temperature na vrijeme. Antipiretike treba dati kad temperatura dođe do 38,5 stupnjeva. Temperaturu možete snižavati tuširanjem ili oblozima mlake vode. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • zvižde za mnom jer sam šepava 14.10.2014.

    Pomaže i otvaranje prozora, paziti na jezik, i svakako ako ih je jednom dijete imalo biti na pojačanom oprezu

  • jožina 14.10.2014.

    febrilne nisu samo povezane sa visokom temperaturom, nego su navedene i kao nuspojava na svim cjepivima, što doktori nikad ne spominju. ja ovo pišem iz vlastitog iskustva, gdje smo shvatili da nam je dvoje djece imalo "konvulzije" nekoliko dana nakon cijepljenja, i gle čuda... temperatura im je bila 37,4...

  • Sheeena 14.10.2014.

    Nisam paničar,ali takvo što mislim da svakog roditelja jako uplaši.Upozorili su me na to još u bolnici i kad su imali temperaturu pazila sam jako da im ne pređe tu neku granicu,prvo tuširanjem kojeg su obožavali a ako nije išla dole onda čepićima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare