To je to što me zanima!

Nova kuharica! Kuhajte kod kuće s Ferranom Adriànom

Skuhajte ručak po uputama najboljeg chefa svijeta! Kuharica Obiteljski ručak prilagođena je svakome tko za malo novca kod kuće želi skuhati jednostavan ručak
Vidi originalni članak

Ferran Adrià neosporno je najbolji chef na svijetu i pune 22 godine kreativna snaga restorana elBulli. Njegov legendarni talent, kreativnost i gastronomska inovacija nadahnuli su kuhare i ljubitelje hrane širom svijeta.

Ili, kako sam autor kaže: “Nije nam bila namjera izmišljati nove recepte; ovo je jednostavno zbirka svakodnevnih recepata koji se mogu prilagođavati i nisu skupi. Ovo je knjiga o jednostavnom kuhanju. Željeli smo pokazati obične recepte za jela koja ljudi smatraju teškima za pripremu poput juhe vichyssoise ili čokoladnih kolačića. U elBulliju volimo istu hranu kao i većina ljudi. Svaki od ovih recepata objašnjen je korak po korak pa vam ne treba puno iskustva da biste ih slijedili. Svi recepti u ovoj knjizi osmišljeni su da dobro nahrane ljude za malo novca… Većina sastojaka u receptima koristi se svakodnevno, nije skupa i može se pronaći bilo gdje u svijetu. Da budemo sigurni u to, jednog smo kuhara elBullija zadužili da 31 dan svaki obrok iz knjige kuha za dvije osobe nabavljajući sve potrebne namirnice na tržnici ili u supermarketu. Sve što nije mogao jednostavno nabaviti, izbacili smo iz recepata.”

Predivno dizajnirana knjiga donosi 31 uravnotežen jelovnik od tri slijeda. Donosimo jedan od njih, prilagođen za šest osoba.

Gratinirana palenta s parmezanom

Količine za 6 osoba:

Voda – 900 ml

Palenta  – 150 g

Slatko vrhnje s 35% masnoće – 300 ml

Maslac – 2 žličice

Parmezan, sitno nariban  – 120 g

Za gratiniranje:

Parmezan, sitno nariban – 4 žlice

Ulijte vodu u lonac i zakuhajte. Postupno sipajte palentu u vodu stalno miješajući. Kad dodate svu palentu, kuhajte oko 2 minute na umjerenoj vatri stalno miješajući. Dodajte vrhnje i kuhajte još 2 minute. Sitno naribajte parmezan. Postupno dodajte prvi dio parmezana. Dodajte maslac. Nastavite miješati dok se palenta ne zgusne. Posolite. Ulijte palentu u veliki protvan ili vatrostalnu posudu. Trebala bi biti duboka 1 cm. Ostavite palentu da stoji 5 minuta i zagrijte pećnicu na funkciji za roštilj na visoku temperaturu. Pospite preostalim ribanim parmezanom. Zapecite dok se na siru ne pojave mjehurići i dok ne poprimi zlatnu boju. Odmah poslužite.

Srdele u sezamu sa salatom od mrkve

Količine za 6 osoba:

Srdele - 30 komada

Sjemenke sezama - 120 g

Maslinovo ulje - 2 žlice

Limuni, prepolovljeni  2 komada

Za salatu od mrkve:

Mrkva - 6 komada

Senf dijon - 2 žlice

Ocat od šerija - 2 žlice

Ekstradjevičansko maslinovo ulje - 6 žlica

Svježa menta, sitno nasjeckana - 3 grančice

Uklonite ljuske s ribe čvrsto prelazeći stražnjom stranom noža od repa prema glavi. To je najbolje činiti podmlazom hladne vode. Odrežite glave kuhinjskim škarama. Vrlo oštrim nožem otvorite srdele na trbuhu i uklonite kost. Isperite pod hladnom vodom.Sjemenke sezama stavite na tanjur. Srdele sa svih strana uvaljajte u sezam. Mrkvu vrlo tanko narežite na mandolini ili pomoću gulilice za povrće. Senf za vinaigrette stavite u zdjelicu i umutite s uljem. Zatim umiješajte ocat od šerija. Sitno nasjeckajte listove mente. Umiješajte ih u vinaigrette. Stavite teflonsku tavu na umjerenu vatru pa dodajte ulje. Posolite srdele. Pržite s obje strane po 1 minutu ili dok ne pozlate, a ostanu sočne. Stavite srdele na tanjur i pokapajte ih s malo limuna. Dodajte vinaigrette u mrkvu. Posolite. Poslužite srdele sa salatom od mrkve.

Mango s jogurtom od bijele čokolade

Količine za 6 osoba:

Bijela čokolada - 150 g

Obični jogurt - 375 g

Karamelizirani lješnjaci -  24 komada

Zreli mango - 3 komada

Bijelu čokoladu razlomite na kockice i stavite u veliku vatrostalnu zdjelu. Zakuhajte vodu u loncu, a zdjelu s čokoladom stavite iznad vode.Voda mora lagano kuhati, a dno zdjele ne smije dodirivati površinu. Čokoladu ostavite da se polako otapa i redovito miješajte dok ne postane glatka. Jogurt stavite

u veliku zdjelu. Zdrobite lješnjake. Rastopljenu čokoladu postupno umiješajte u jogurt da dobijete glatki umak. Ohladite na sobnoj temperaturi. Mango ogulite gulilicom za povrće. Odvojite meso od vlaknaste jezgre. Mango razrežite na kocke ili ploške veličine 2 cm i držite ga na hladnom dok vam ne zatreba. Mango stavite na tanjure i prelijte jogurtom. Pospite lješnjacima i poslužite.

Lješnjake po želji možete zamijeniti tostiranim ili karameliziranim bademima, orasima ili pinjolima.

Izvadite jogurt iz hladnjaka prije početka pripreme da ne bude prehladan kad mu budete dodavali bijelu čokoladu.

Redoslijed pripreme:

1 sat ranije

Napravite jogurt od bijele čokolade. Zdrobite karamelizirane lješnjake i odložite ih sa strane. Očistite srdele i uvaljajte ih u sezam. Držite ih na hladnom dok vam ne zatrebaju. Ogulite i narežite mrkvu, napravite vinaigrette.

20 minuta ranije

Ogulite, narežite i ohladite mango. Naribajte sir i zakuhajte vodu za palentu.

15 minuta ranije

Skuhajte palentu i odložite je sa strane.

Netom prije jela

Pospite palentu parmezanom i zapecite je.

Netom prije glavnog jela

Ispržite srdele. Začinite mrkvu vinaigretteom.

Netom prije deserta

Prelijte mango jogurtom i pospite lješnjacima.

Pratite nas na Facebooku.

Pročitajte više vijesti u specijalu Profil knjiga.

Idi na 24sata