To je to što me zanima!

Fini blagdanski kolači: Linzeri mogu stajati čak tri tjedna, a i medenjaci su bolji ako odstoje

Kako vam se ne bi nakupilo puno posla uoči blagdana, pripremu suhih kolača dobro je početi tjednima ranije. Važno je samo kolačiće koje napravite nešto ranije pospremiti u dobro zatvorenu limenu posudu...
Vidi originalni članak

Prvu adventsku svijeću smo upalili. Božićni duh već je zavladao, a mnogi s nestrpljenjem očekuju da im dom zamiriše najfinijim božićnim delicijama. Vjerojatno ste već dom ukrasili pokojim božićnim ukrasom, a onaj neizostavni i mnogima najdraži je kutija ili staklenka ispunjena prhkim suhim keksima. Božićni blagdani su nezamislivi bez slastica, a miris pečenih keksića sve nas rado podsjeća na djetinjstvo i kuhinju naših baka. Kako vam se ne bi nakupilo puno posla uoči blagdana, pripremu suhih kolača dobro je početi tjednima ranije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Neki tvrde da je potrebno sve namirnice pripremiti i početi ih izrađivati još prije adventa. Recimo, medenjaci će biti mnogo ukusniji ako odstoje. Važno je samo kolače koje napravite ranije pospremiti u dobro zatvorenu limenu posudu. Četiri tjedna prije možete pripremiti kekse ili kolače od prhkog tijesta. Iako su najbolji kad su svježi, moguće ih je pripremiti pa pospremiti u zatvorenu limenu posudu. Od osnovnog tijesta možete napraviti nekoliko varijanti keksića, primjerice linzere, ali i aromatične kekse s naribanom koricom jedne naranče i malo arome badema. Kalupom ih možete izrezati u cvjetiće i premazati bjelanjkom koji ste sačuvali pa posipati bademovim listićima i vanilin šećerom. Paprenjaci su isto jedni od onih kolača koji mogu dugo stajati. S ovim tradicionalnim blagdanskim kolačićima nećete požaliti. Imaju fini aromatični okus, a uz med, u njima se osjećaju i muškatni oraščići te cimet. Dok ih radite, cijela kuća će mirisati božanstveno. Papar kao sastojak po kojemu je ovaj kolačić dobio ime stavlja se u malim količinama, no daje glavnu definiciju njegovu okusu.

BOGATOG OKUSA Recepti za 3 vrste blagdanskih kolača koje možete već sada napraviti pa smrznuti do Božića

Zvjezdice pripremite tri tjedna prije, a najukusnije su nakon četiri dana. Dva tjedna prije pripremite i vanilin kiflice te i njih pospremite u posudu. Naravno, tu su i neizostavni londoneri i parizeri te linzeri, koji su odlični i nakon tjedan, pa i nakon dva tjedna, jednostavno zato što se u njima, tako dobro pečenima i sušenima, nema što pokvariti.

Tjedan dana prije možete napraviti išlere, ali oni se moraju dobro skladištiti, i to u hladnjaku, zbog kreme koja je podložna kvarenju. Kremaste kolače, naravno, pripremajte neposredno prije blagdana, recimo na Badnjak.

Linzer keksi

sastojci: 125 g margarina, 125 g šećera u prahu (plus za posipanje), 2 žumanjka, 250 g glatkog brašna, pola žličice cimeta u prahu, vanilin šećer

PRIPREMA: Margarin sobne temperature izmiksajte sa šećerom u prahu i žumanjcima. Dodajte brašno, vanilin šećer i cimet. Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite 15 minuta u hladnjaku. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva jednaka dijela. Razvaljajte prvi pa izrežite oblike s rupom u sredini, a potom od drugoga komada tijesta odgovarajuće oblike bez rupe. Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva, a za to vrijeme posložite keksiće na lim obložen papirom. Pecite ih 15-ak minuta. Premažite ohlađene keksiće bez rupe marmeladom pa ih poklopite keksićima s rupom. Pospite ih šećerom u prahu.

Medenjaci

sastojci: 250 g tekućeg meda, 100 g smeđeg šećera, 1 vrećica vanilin šećera, 1 jaje, 2 žlice ruma, 250 g pšeničnog brašna tipa 1050, 250 g raženog brašna 1150, 1 vrećica praška za pecivo, 1 žlica mljevenog cimeta, prstohvat naribanog muškatnog oraščića i mljevenih klinčića, prstohvat soli, žlica naribane limunove kore, 5 žlica slatkog vrhnja, kandirane višnje, polovice oguljenih badema, slatke šarene mrvice za ukrašavanje

PRIPREMA: U posudu za kuhanje stavite med i šećer te ih lagano zagrijte i potom nalijte u posudu za miješanje. Dodajte vanilin šećer, jaje i rum. Pjenasto umutite sve sastojke. Izmiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo, začinima, solju i limunovom koricom pa umiješajte u masu s medom. Tijesto dobro zamijesite rukama, zatim dio po dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenu površinu na debljinu oko 1 cm. Iz tijesta izrezujte željene likove. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje i složite kolačiće. Premažite ih slatkim vrhnjem te ukrasite kandiranim višnjama i slatkim mrvicama. Kolačiće kojima želite ukrasiti božićno drvce probodite debljom iglom za pletenje. Pecite medenjake od 20 do 25 minuta. Izvadite i ostavite na limu da se stvrdnu. Za medenjake koje ćete poslužiti kao ukras izrežite šarene trake i provucite ih kroz rupice.

Zvjezdice s cimetom

sastojci: 300 g badema, 100 g šećera u prahu, 50 g brašna, 1/2 žličice cimeta, 2 bjelanjka, vanilin šećer, limunove korice, kap ruma; Glazura: bjelanjak, 85 g šećera u prahu, vanilin šećer, limunove korice

PRIPREMA: Bademe popržite na tavi pa sameljite. Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Ostavite na hladnom pola sata. Razvaljajte tijesto na 0,7 centimetara, najbolje između dva papira za pečenje ili folije. Za glazuru ulupajte bjelanjak mikserom i pomalo dodajte šećer. Na kraju dodajte naribanu koricu. Modlima vadite zvjezdice. Pećnicu upalite na 160°C, zvjezdice stavite na lim obložen papirom za pečenje, pa namažite glazurom i pecite 10-ak minuta.

Londoneri

sastojci: 20 dag brašna, 3 žumanjka, 15 dag maslaca ili margarina, 7 dag šećera; Za nadjev: 4 bjelanjka, 20 dag šećera u prahu, 12 dag samljevenih oraha i malo nasjeckanih, žličica kakaa

PRIPREMA: Od svih sastojaka zamijesite tijesto i razvaljajte u obliku lima na pola centimetra debelo. Premjestite valjkom u lim pa gore namažite pekmezom od marelica, a zatim stavite nadjev. Za nadjev, od bjelanjaka istucite snijeg sa šećerom pa dodajte samljevene orahe i kakao. Prije nego što idu u pećnicu, pospite ih s malo nasjeckanih oraha. Toplo razrežite na štangice ili trokutiće pa pospite šećerom u prahu.

STARE LEGENDE Sveti Nikola je prema legendi dobročinitelj, a znate li tko je Krampus i zašto se spominje?

Gingerbread čovječuljci

sastojci: 350 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, žlica đumbira u prahu, žličica cimeta, 6 žlica maslaca, 200 g smeđeg šećera, 150 g meda, jaje, 2 žličice ekstrakta vanilije, žličica ribane limunove korice, prstohvat klinčića

PRIPREMA: U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, đumbir, cimet i klinčić. U drugoj posudi istucite maslac sa smeđim šećerom i jajetom. Dodajte med, vaniliju i limunovu koricu pa miksajte dok se svi sastojci ne povežu. Ubacite suhe sastojke pa dobro pomiješajte dok ne dobijete tijesto. Ostavite da tijesto stoji barem 2 sata na sobnoj temperaturi. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte na oko centimetar debljine pa pomoću kalupa izrezujte čovječuljke ili neke druge oblike. Pecite oko 10 minuta.

Keksići s makom

sastojci: 130 g šećera, 100 g maslaca, veliko jaje, žlica naribane korice limuna, 150 g brašna, žličica praška za pecivo, žlica maka, prstohvat soli

PRIPREMA: Miksajte maslac sa šećerom nekoliko minuta. Smjesa bi trebala postati svjetlija i lagana. Ubacite jaje i koricu limuna pa kratko miksajte. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Sjedinite sa smjesom maslaca, a na kraju umiješajte i mak. Lim obložite papirom za pečenje, uz pomoć male žlice oblikujte kuglice i rasporedite ih po limu s razmakom od pet centimetara. Pecite 10-12 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Trebali bi poprimiti zlatnu boju po rubovima.

Vanilin kiflice

sastojci: 100 g oraha, 100 g šećera, 280 g pšeničnog brašna, 210 g maslaca, 100 g šećera u prahu, vanilin šećer

PRIPREMA: Od oraha, šećera, brašna i maslaca umijesite glatko tijesto. Maslac neka bude sobne temperature. Pustite da tijesto odstoji u hladnjaku pola sata i potom oblikujte kiflice. Slažite ih u lim. Pecite ih 10 minuta na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici. Kad su pečene, izvadite ih iz pećnice i ostavite 2-3 minute da miruju, pa ih tad uvaljajte u mješavinu šećera i vanilin šećera.

Čoko raspucanci

sastojci: 200 g brašna, 85 g maslaca, 70 g šećera, vanilin šećer, jaje, 1/2 žličice praška za pecivo, 150 g sitno sjeckane čokolade s mljevenim lješnjacima i grožđicama, 3 kapi ruma

PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite lim papirom za pečenje. U zdjeli mikserom izradite maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte rum pa jaje i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Promiješajte da se sve sjedini i dodajte nasjeckanu čokoladu. Rukama oblikujte kuglice i stavljajte ih na lim ostavljajući razmak jer se keksi rašire pri pečenju. Kad se malo zarumene, izvadite ih iz pećnice, čekajte da se ohlade i malo stvrdnu te ih maknite s lima. Čuvajte ih u limenoj kutiji.

Paprenjaci

sastojci: 2 jaja, 250 g šećera, 30 g hladne mase od marcipana, 50 g kandirane limunove kore, 250 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, 1 žlica začina za paprenjake, 3 žlice trešnjevače, 1 bjelance, prstohvat soli, 200 g šećera u prahu.

PRIPREMA: Mikserom miješajte jaja i šećer 5 minuta da dobijete pjenastu smjesu. Sitno naribajte masu od marcipana i narežite kandiranu limunovu koru pa ih umiješajte u masu od jaja. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i začine. Prosijte ih na mješavinu s jajima i zamijesite glatko tijesto. Prospite brašnom radnu površinu. Oblikujte od tijesta 60 do 70 kuglica promjera oko 3 cm. Obložite lim papirom za pečenje, složite paprenjake i ostavite da stoje preko noći. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, a prije pečenja donju stranu paprenjaka premažite kistom s ukupno 2 i pol žlice trešnjevače. Pecite kolače oko 20 minuta. Posolite bjelanjke pa istucite čvrst snijeg za ocaklinu. Postupno umiješajte šećer u prahu i preostalu trešnjevaču. Uronite kolačiće u ocaklinu pa ih složite na limove obložene papirom za pečenje. Stavite ih u isključenu, ali još toplu pećnicu i sušite od 3 do 4 minute. Vrlo tvrde paprenjake ostavite 2 dana na vlažnome mjestu da omekšaju. Potom ih stavite u limenu kutiju s kriškom kruha i malom jabukom ili narančom. Ostavite ih najmanje 2 tjedna da se okusi prožmu.

Medvjeđe šape

sastojci: 450 g brašna - pola oštro, pola glatko, 200 g mljevenih oraha, 200 g svinjske masti, 200 g šećera, 2 jajeta, malo soli, malo ruma

PRIPREMA: Dobro pomiješajte mast sa šećerom pa dodajte sve ostale sastojke i napravite tijesto. Ostavite u hladnjaku pola sata. Kalupe premažite uljem i provucite ih kroz oštro brašno pa u svaki utisnite komadić tijesta tako da bude ravno s rubom kalupa. Slažite ih na lim i pecite na 180 stupnjeva dok ne porumene. Vruće ih vadite na hladan lim tako da kucnete kalupom o lim kako bi se kolač odvojio i ispao. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.

Idi na 24sata

Komentari 48

  • sky linee 08.12.2023.

    Dodala bih cimet rolice hehe jednostavno a fino

  • Garraa22Witch 06.12.2023.

    Više volim kremaste,,nekada bake kada su pravile "starinske" jedino onaj miris što bi se širio sam obožavala

  • mars7 06.12.2023.

    prekrasni kolac

Komentiraj...
Vidi sve komentare