To je to što me zanima!

Fokusiranje na jednu stvar čini nas mnogo produktivnijima

KLJUČ USPJEHA Multitasking uništava produktivnost, jer kad radite dvije stvari odjednom, ne možete se potpuno usredotočiti ni na jednu od njih, upozoravaju autori
Vidi originalni članak

Kad razmišljate o svojem životu u cjelini, odredite na što se želite fokusirati. Zapitajte se koju to stvar možete napraviti tako da sve drugo bude lakše ili čak nepotrebno raditi, savjetuju Gary Keller i Jay Papasan, autori knjige “The One Thing: The Surprisingly Simple Truth Behind Extraordinary Results”.

Zapišite što vam pritom može pomoći jer ćete tako organizirati svoj život.

- Ključ uspjeha je u definiranju jedne, najvažnije stvari u vašem životu i karijeri. Jednom kad to shvatite, morate identificirati koliko domino pločica trebate poslagati, a zatim i srušiti kako biste to postigli - govore autori.

Bez obzira na to želite li poboljšati svoj način života ili posao, predlažu da posložite domino pločice na sljedeći način.

- Prvo odredite jedan cilj kojemu težite, zatim onaj koji želite ostvariti u idućih pet godina, pa cilj koji želite ostvariti u godini dana, u mjesec dana, u jednom danu i upravo sad. Vodite računa da ispunjenjem tih ciljeva na kraju dođete do onoga kojemu težite, vašeg krajnjeg cilja. Polako ostvarujte manje ciljeve, odnosno rušite domino pločice dok ne ostvarite i njega - savjetuju.

KNJIGA DANA Profesionalni koktel majstor: Voće daje slađi okus koktelima

Kao dobar primjer za takav pristup navode američkog biznismena Billa Gatesa. Njegova su strast u srednjoj školi bila računala, što je razvio u jednu vještinu, računalno programiranje. Tad je dobio posao u tom području, što ga je kasnije dovelo do osnivanja tvrtke - Microsofta. Tvrtka se također fokusirala na isključivo jednu stvar, razvoj softvera, te je zato postala toliko uspješna.

- Možete raditi dvije stvari odjednom, no tad se ne možete potpuno usredotočiti ni na jednu od njih – ističu. Mobitel nas često zna ometati na poslu, mada toga nismo nužno svjesni.

- Ugasite mobitel ili ga potpuno utišajte dok radite nešto što vam je važno. Nemojte ostaviti uključenu ni vibraciju. Ne dopustite da vas bilo što ometa dok ne završite s nekim poslom – predlažu i dodaju kako ćete tako postati produktivniji. Stvari u kojima ste dobri i vaši ciljevi mogu vas razlikovati od kolega.

KNJIGA DANA Manje stresa: Radujte se kad i dijete i bit će sretnije u životu

- Otkrijete li samo jednu stvar koja vam dobro ide, pokušajte je uklopiti u posao i postat ćete nezamjenjivi. Ljudi koji imaju znanja o svemu pomalo, ali ni o čemu dubinski lakše ostaju bez posla - kažu autori. Naglašavaju da je za postizanje ciljeva potrebna snažna disciplina. Usvojite navike koje će vam pomoći u ostvarivanju ciljeva. Usvajanje navike u prosjeku traje dva mjeseca pa se naoružajte snažnom voljom, savjetuju autori.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Judita👥 18.07.2018.

    Tako je,a treba i živjeti u trenutku,u sada

Komentiraj...
Vidi sve komentare