To je to što me zanima!

Friteze na vrući zrak su korisne, no neku hranu ne pržite u njima

U fritezi na vrući zrak mogu se brzo i jednostavno pripremiti razna jela i to sve uz minimum ulja. Ali, ipak neku hranu je bolje pripremati na uobičajan način nego stavljati u fritezu
Vidi originalni članak

Friteza na vrući zrak je u pravilu mala konvekcijska pećnica na vruć zrak. U njoj se ravnomjernije raspoređuje toplina, a idealna je kad trebate nešto pripraviti na brzinu. Ipak, ovu hranu nije dobro pripremati u njoj:

POGLEDAJTE VIDEO (zdrave namirnice koje jačaju organizam):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Hrana za pohanje

Ako hrana nije prethodno pržena ili smrznuta, izbjegavajte stavljanje sirove smjese u fritezu. Osim nereda koji će stvoriti, hrana neće biti ista kao kad je stavite na ulje, odnosno neće biti hrskava.

2. Svježe zelje

Lisnato zelje poput špinata skuhat će se neravnomjerno zbog vrućeg zraka na veliku brzinu. Može vrlo lako zagorjeti.  U konačnici, stručnjaci kažu da je smrznuto povrće najbolje za fritezu jer zadržava više vlage iz leda.

NAJBOLJE POKAZUJU EMOCIJE Ovi znakovi Zodijaka su odlični glumci: Uvijek će vas nasmijati

3. Cijela pečenka

Pitanje je hoće li cijela pečenka uopće stati u fritezu, ali čak ako i stane, najbolje je da to meso ipak pripremate u pećnici. U fritezi se neće ispeći ravnomjerno jer dio koji je najbliži izvoru topline vjerojatno će izgorjeti, dok onaj koji je najudaljeniji vjerojatno neće biti još siguran za jelo.

4. Sir

Budući da friteza 'ne prži' zapravo hranu, stavljanje sira bez nekakvog premaza samo će rastopiti sir i stvoriti nered koji ne želite čistiti.

MINI INSPEKCIJA Kilogram kupusa od polja do placa naraste s 1,3 pa do čak 20 kuna. Toliko košta na Dolcu

5. Sirove žitarice

Žitarice poput riže i tjestenine mogu se lijepo pržiti u fritezi, ali prvo ih treba skuhati na štednjaku.  Pokušaj kuhanja nečega u fritezi što je potrebno prethodno uroniti u vodu da bi se pravilno skuhalo neće uspjeti, piše Reader's Digest.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Rafo 08.02.2021.

    Po mojem iskustvu i panirani odresci mogu ispasti dobro u fritezi na zrak.

  • Rafo 08.02.2021.

    Imam tu fritezu i super je, ali za sve treba malo isprobavanja i kad se stekne praksa i iskustvo, nema problema. Ništa ne ide iz prve, u početku nešto završi i u smeću.

  • psilajuu 08.02.2021.

    Samo za krumpiriće. Sve drugo je promašaj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare