To je to što me zanima!

Gastro fešta od smokava samo za istinske gurmane

Osvježavajući hladni plodovi nadopunjuju okus voćnih salata, a mesu i pršutu, daju osebujan mediteranski “štih” koji će se dopasti gurmanima
Vidi originalni članak

Što je kožica svježih smokava tamnija, meso je mekše i slađe, a na tržnici možete birati između zelenih, žućkastih, tamnocrvenih i ljubičastih. Plodove pažljivo čuvajte u hladnjaku, a prije no što ih odlučite pripremiti, što manje ih dirajte jer su vrlo osjetljivi. Svježe smokve ukusne su sirove i dobro ohlađene, a poslužite li ih uz svježi sir, pršut ili šunku, u hipu postaju slasno predjelo koje odlično izgleda na velikoj plati. Ublažit će i nadopuniti okus svih vrsta mesa, a zahvaljujući enzimima koje sadrže, obrok će mnogo lakše “pasti na želudac”. Najčešće se spremaju uz divljač, uz povrće se mogu pržiti u tavi ili woku, a ražnjiće marinirane svinjetine sjajno će nadopuniti smokve narezane na kockice. Za desert ih narežite u voćnu salatu ili nakapajte limunovim sokom, pospite šećerom i zapecite u pećnici desetak minuta. Pažljivo pakirane i obrisane pamučnom krpom, smokve se mogu i zamrznuti. U led ih je najbolje staviti 12 sati nakon branja. Tako ćete im produljiti rok trajanja. Zaleđene ih možete čuvati oko četiri mjeseca, a zatim iskoristiti kao ukusan dodatak slatkim i slanim jelima.

>>U 100 g zelene smokve ima oko 40 kalorija, što ako budete umjereni, neće naštetiti vašoj liniji, osobito ako vam posluži kao zamjena za čokoladu ili kolače, koji debljaju i štete zdravlju.

>>Jela od smokava nutricionisti preporučuju za prehranu djece i adolescenata jer obiluju mineralima koji potiču zdrav rast. No kako sadrže mnogo šećera, dijabetičari bi ih trebali izbjegavati.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare