To je to što me zanima!

Generacija XL: Zbog sve veće djece, uvodit će nove brojeve

Djeca su danas u prosjeku tri cm veća nego prije trideset godina, ali su i 10 cm šira u struku pa treba mijenjati konfekcijske brojeve, a krivac je pretilost i ljenčarenje
Vidi originalni članak

Tekstilna industrija prisiljena je mijenjati konfekcijske oznake za djecu staru od četiri do 16 godina jer se ljudsko tijelo u proteklih 35 godina jako promijenilo, piše Daily Mail.

Usporedba podataka o mjerama djece iz 1978.g britanskog Instituta za standard i današnja 3D analiza više od 3000 djece otkrila je da su se djevojčice i dječaci u struku u prosjeku proširili za 10 cm. Tako standardne veličine postaju sve veće, a povećanje tjelesne mase posljedica je unosa većeg broja kalorija, hrane prepune hormona i premalo kretanja.

Dok je 1978. prosječna djevojčica s 11 godina bila visoka 146 cm, s opsegom prsa od 71 cm i bokova 78 cm, danas je viša za tri cm, u prsima šira za sedam, a u bokovima za četiri cm.

Ni dječaci nisu imuni na pretilost. Oni su danas u prosjeku viši za tri cm, s opsegom prsa većih devet centimetara te opsega bokova širih za sedam centimetara, izvijestili su istraživači.

- Nekadašnje konfekcijske veličine danas su zastarjele jer većina djece ne nosi ono što se nekoć smatralo prosjekom. Tako se djetetu od četiri godine bira ona namijenjena za šestogodišnjaka - kaže predsjednik Britanskog  tekstilnog društva Avalon, Ed Gribbin.

Dodaje kako je većina studija, uključujući i onu Svjetske zdravstvene organizacije, utvrdila da su djeca sve veća zbog sjedilačkog načina života i previše šećera u prehrani.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Sanja50 06.03.2013.

    sve ovisi o aktivnosti djece.moj sin ima 20 god.visok je ali od uvjek je mršav iako normalno jede,mislim na različitu hranu i uvijek kuhano.normalno pojede i pizzu i sendviče i pomfri itd.ali i prečesto vozi bicikl.a ni moja druga djeca nisu među debljima.svađam se s njima da se moraju bar malo udebljati ali neide.a i ja sam bila mršava do svoje 30,kasnije sam se malo udebljala.

  • mihaela1000 02.03.2013.

    Pa mogu zaključit da već mojoj generaciji prije 15-ak godina u tom razdoblju nisu bili dobri brojevi, mi smo pak bili svi dugi i štrkljavi pa nam je sve bilo široko :D I dan danas nemrem nać dobre hlače jer su mi il uske il široke i sve kratke. Majce na svu sreću pa sad rade dužih rukava pa ono.....

  • maya999 02.03.2013.

    Istina, sve više GMO hrane, sve polugotova jela, TV, kompjuter, mobitel.... Kazna je kad dijete pošalješ van igrat se, a nagrada ako bi išli u sobu. Ja stariju kćer moram tjerat van i svađat se s njom kad ugasim tv i komp što sve češće radim. Mlađi sin je "hiperaktivan" i stalno bi van. Razlikuju se i u ukusu za hranu, sin voli žitarice i variva, a kćer bi samo bolonjez i sl. Koliko god pokušavam isto ih odgajat i iste navike im usađivat, očito ima i u genima dosta toga. Kćer nikad nije bila spretan i aktivan tip, više umjetnički i tu ju potičem na glumu i recitacije, pjevanje što obožava, a sin je pravi mali spretni divljak kakvi smo većina nas bili kad smo bili mali. :) Zato je i razlika u kilaži. Jednom je kazna ići van, a drugom u sobu. Mislim da se svakom djetetu treba prilagoditi i poticati ih na zdrave navike iako ih ne vole i nekako ih napraviti zabavnim i ugasiti svu tu elekrtoniku... Mi na moru namjerno nemamo tv bar ona 2 mjeseca koliko smo dolje. Slušamo radio cijeli dan da budemo u toku, čitamo, igramo se, stalno smo vani.... I baš nam ništa ne fali.

Komentiraj...
Vidi sve komentare