To je to što me zanima!

Genijalni Man Ray: Fotograf koji je postavio temelje moderne modne fotografije u medijima

Jedan od ključnih fotografa prošloga stoljeća rođen je kao Emmanuel Radnitzky u Philadelphiji 1890., no nakon preseljenja u Brooklyn 1911. godine, njegov otac uzima prezime Ray, a Emmanuel nadimak Man
Vidi originalni članak

Man Ray obilježio je svijet umjetnosti prošloga stoljeća kreiranjem novih tehnika fotografiranja. Nakon studija crtanja, 1915. upoznaje Marcela Duchampa, koji ga uvodi u ekskluzivni krug njujorških dadaista.

Frustriran neuspjehom svoje treće izložbe u galeriji Daniel u New Yorku 1920. godine, Man Ray se seli u Pariz, gdje sudjeluje kao član umjetničke grupe Dada.

POGLEDAJTE VIDEO: Veličanstveni život Karla Lagerfelda

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Njegov je rad zapazio Paul Poiret, koji je htio da njegove kreacije postanu dio fotografije, jer je sve više magazina, poput Voguea i Vanity Faira, odustajalo od ilustracije te krenulo s objavama klasične fotografije novih kreacija i kolekcija.

ODRŽIVI DIZAJN Loewe eko kolekcija kreirana je od rabljenih vojničkih šatora

Svojim je fotografijama davao umjetničku notu, po čemu su radovi Mana Raya odmah postali prepoznatljivi.

OUTFIT DANA Smeđe antilop kaubojke uz klasičnu torbicu i oversized sako

Stalni suradnik američkog časopisa Harper’s Bazaar postaje 1933. Vizualno snažne igre sjene i svjetlosti, solarizacija i kolorizacija bile su samo neke od njegovih inovacija koje su otkrile njegov izniman talent.

OUTFIT DANA Klasično sivo odijelo uz sportivo dodatak - bejzbolsku kapicu

Naime, korištenje ovih tehnika otvara novu eru u modnoj i klasičnoj fotografiji, koja započinje tijekom tridesetih godina prošloga stoljeća.

Zajedno s pristupom fotografiji, mijenja se i ženska silueta, a Man Ray sudjeluje u transformaciji vizuala tijela i odjeće u medijima, postavljajući temelj za današnju modnu fotografiju.

Izložba 'Man Ray and Fashion', koja predstavlja ključne radove i utjecaj velikog umjetnika, trenutno je otvorena u pariškom Musée du Luxembourg i traje do polovice siječnja sljedeće godine.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare