To je to što me zanima!

Gestikulacija, držanje i boja glasa otkrivaju lažove

Nervoza, gestikulacija, držanje tijela te povišen ili drhtav glas najbolje otkrivaju da partner ili partnerica nešto kriju od vas i pokušavaju lagati
Vidi originalni članak

Sveprisutnost laganja navodi nas na pojačani oprez i opažanje tuđeg izraza lica, tona, gestikulacije i držanja: možda nam netko upravo laže! Ako je optužen, lažov će uglavnom ostati bezizražajan, umjesto da mu lice zabljesne zaprepaštenjem. Naime, tko nešto skriva pričekat će nekoliko trenutaka i razmisliti o reakciji. Obratite pažnju i na sugovornikovo držanje. Lažov će nastojati smanjiti količinu tjelesnog i očnog kontakta. Odustajanjem od dodira nesvjesno smanjuje nivo intimnosti, čime olakšava krivnju. Neki će postaviti predmet, poput soljenke, između sebe i sugovornika, kao vrstu zapreke. Dok netko laže glas mu postaje napetiji ili se povisuje za nekoliko tonova. Ponekad rabi humor ili sarkazam kako bi skrenuo pozornost s prave teme. Lažov će također oklijevati s odgovorom dok ne smisli što će reći te će izbjegavati direktan odgovor.
SUDAR EMOCIJA I GESTI
Pri laganju se emocije izražavaju sa zadrškom, dok se lažov ne dosjeti kakav će izraz lica složiti. Također, izraz lica lažova često nije u skladu s onim što govori.
UPALITE DETEKTOR LAŽI
Slutite li da vam netko laže, naglo promijenite temu i pratite ponašanje sugovornika. Prihvati li spremno skretanje na manje “bolnu” temu, vjerojatno je kriv.

Ako laže, šire mu se zjenice i meškolji se
1. Muljator će vas rijetko gledati izravno u lice. Najvjerojatnije će gledati u pod ili u vis.
2. Zjenice oka mogu se širiti zbog adrenalina koji se luči kad smo pod jakim stresom.
3. Lupkanje prstima, češkanje nosa, kašljucanje ili igranje s nečim u ruci ukazuju na laganje.
4. Dodirivanje vlastitog lica također govori o prijevari. Što je viša točka koju dotiče, veća je laž.
5. Meškoljenje može označiti nervozu zbog varanja, ali i nelagodu zbog sumnjičenja.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare