To je to što me zanima!

Glazba je moćan alat medicine jer smiruje i olakšava disanje

Budući da glazba može izazvati intenzivne emocije, odabir pogrešnog žanra može uznemiriti pacijenta i uzrokovati još veći stres. Najviše pomažu klasične sonate
Vidi originalni članak

Pacijenti koji su slušali glazbu, a dišu pomoću maske s kisikom bili su smireniji, manje tjeskobni i lakše su disali, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Drexel iz Philadelphije. U većini slučajeva liječnici su puštali klasičnu glazbu kao što su Mozartove klavirske sonate. Budući da glazba može izazvati intenzivne emocije, odabir pogrešnog žanra može uznemiriti pacijenta i prouzročiti još veći stres. 

- Medicinsko osoblje trebalo bi se konzultirati s glazbenim terapeutima kako bi shvatili koja vrsta glazbe može biti najbolja za određenog bolesnika - kaže voditelj istraživanja Joke Bradt.

Glazba se pokazuje kao vrlo moćan, ali i jeftin alat za pomoć oboljelima, no i vrlo riskantan jer može prouzročiti srčane probleme.
- Nije sva glazba opuštajuća. Snažna glazba kao što je heavy metal može ubrzati rad srca i disanje te tako još gore djelovati na pojedinca -  izjavila je glazbena terapeutica Wendy Magee. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare