To je to što me zanima!

Glazba može djelovati na tijelo jednako snažno kao i seks

Vrhunac emocionalnog uzbuđenja u mozgu povezan je s razvojem neurotransmitera dopamina koji pomaže živčanim stanicama prenositi signale jedne drugima
Vidi originalni članak

Slušanje omiljene glazbe može u organizmu pokrenuti istu kemijsku reakciju kao što je dobra hrana, novac ili seks, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta McGill u Montrealu. Vrhunac emocionalnog uzbuđenja u mozgu povezan je s razvojem neurotransmitera dopamina koji pomaže živčanim stanicama prenositi signale jedne drugima. To potiče fizički učinak koji mijenja rad srca, disanje i temperaturu, a svi ti znakovi uživanja mogu se znanstveno izmjeriti. 

- Dopamin je ključan za uspostavljanje i održavanje ponašanja. Ako glazba može uzrokovati otpuštanje dopamina to može objasniti zašto su iskustva s glazbom toliko cijenjena. Ovaj rezultat dodatno govori da se glazba može učinkovito korisiti u obredima, marketingu ili filmu da manipulira hedonistička stanja - pišu znanstvenici u časopisu Nature Neuroscience.

Rezultati pružaju dokaze da neurokemijske emocionalne reakcije na glazbu mogu poslužiti kao polazište za detaljnija istraživanja bioloških supstrata na temelju apstraktnih užitaka.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • asdfghjkl 11.01.2011.

    omiljena glazba definitivno uzrokuje fenomenalne reakcije, pogotovo uživo. svatko tko je jednom bio na koncertu svog omiljenog glazbenika zna

  • volimje 11.01.2011.

    imam frendicu, plodna je ko lonjsko polje, samo joj pustite "I cant get no satisfaction"...neplodni, ne gubite nadu

Komentiraj...
Vidi sve komentare