To je to što me zanima!

Glazba smiruje tjeskobu kod djece i potiče ih na brži razvoj

Već u dobi od jedne godine djeca mogu prepoznati koja je melodija u tonalitetu i koja nije, a grupno sviranje instrumenata u kasnijoj dobi potiče razvoj empatije
Vidi originalni članak

Učenje djece da sviraju glazbu pozitivno djeluje čak i na najmlađu djecu jer uklanja njihov nemir, uveseljava ih te potiče razvoj mozga i društvene empatije, potvrdile su tri odvojene studije američke Akademije za znanost, kanadskog Sveučilišta McMaster i britanskog Sveučilišta Cambridge.

Već u dobi od jedne godine, djeca koju se aktivno uči glazbenim vještinama bolje prepoznaju koja je melodija u tonalitetu te koje su note pogrešne, prenosi Time Healthland.

Djeca kojoj se puno puštala glazba bila su komunikacijski naprednija, pokazivala su manje tjeskobe u svom ponašanju te ih je bilo lakše utješiti, otkrili su znanstvenici. Mališani koji su od osme do jedanaeste godine učili svirati instrumente u grupi, lakše su se koncentrirali u drugim zadacima. 

Tome je tako jer sviranje glazbe s drugima zahtjeva dijeljenje pozornosti te usmjerenost na ritam i melodiju koju proizvode drugi te prilagodbu njima, čime se razvija empatija i osjećaj za druge. Znanstvenici se slažu da bi se isti efekt na ponašanje i razvoj djece mogao postići s bilo kojim drugim grupnim aktivnostima koje ih potiču na učenje.

- Ipak dijete je najlakše učiti glazbi već od dojenačke dobi tako da mu je puštamo, a kasnije potičemo njegov interes i učenje sviranja glazbe - smatra voditeljica jedne od studija, profesorica Tal-Chen Rabinowitch sa Sveučilišta Cambridge. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • beebee 18.05.2012.

    Znači dobro sam činila...malom sam još dok je bio u trbuhu puštala RHCP, Sisterse i Depeshe, kako bebu uspavljivala sa Hladnim pivom, Letom 3 i Majkama, a sad za opuštanje slušamo Rammstein :) Postati će čudo jedno od empatije! :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare