To je to što me zanima!

Godinu dana koža joj je gorjela i ljuskala se - sve zbog steroida

"Nakon što sam prestala uzimati terapiju steroidima bilo je neizdrživo. Oči su mi natekle, a crvenilo koje je peklo zahvatilo je cijelo tijelo - osjećala sam se kao ljudska rajčica"
Vidi originalni članak

Briana Banos, 27, s Floride bolovala je od ekcema i za terapiju je koristila topijske steroide. Međutim, svaki put kad bi se vratila s tretmana imala je osjećaj da joj koža gori, a osip bi se raširio po cijelom tijelu. Kako bi spriječila ekceme koristila je kreme na bazi topijskih steroida, antibiotike, antifungalnu terapiju te antihistamine pune tri i pol godine, piše Daily Mail.

- Napravila sam nekoliko testova i ispostavilo se da steroidi uzrokuju te stravične reakcije - ispričala je. 
Odlučila je prestati uzimati svu terapiju na bazi steroida. Punih godinu dana trajala je njezina bitka s oporavkom. Tijelo joj se doslovno cijelo ljuštilo. Bilo je trenutaka kada se morala cijela zamotati kako mrtva koža ne bi non stop spadala s nje. Svaki dan je morala mijenjati plahte. 
- Nakon što sam prestala uzimati terapiju bilo je neizdrživo. Oči su mi natekle, a crvenilo koje je peklo mi je zahvatilo cijelo tijelo - osjećala sam se kao ljudska rajčica - opisala je Briana. 

Čak je i kosu obrijala jer joj je stalno ispadala budući da joj se i tjeme počelo ljuskati. Sada je bolje, koža joj se oporavila za 80 posto i tek povremeno se javi pokoje crvenilo. Briana je prestala koristiti steroide u siječnju prošle godine. Njena koža doslovno je doživjela šok jer je predugo koristila steroide bez pauze. Prestala je i raditi jer joj je koža bila sva u ljuskicama, a gotovo cijelu godinu nije ni izlazila iz kuće. 

- Limfni čvorovi su mi bili otekli, tijelo je jako loše reguliralo temperaturu i većinu dana provela sam sjedeći na sofi. Izlazak iz kuće mi je poprilično teško padao jer bi ljudi buljili u mene pa čak i komentirali. Jednom me je netko pitao da li prolazim kroz kemoterapiju - ispričala je.

Briana je promjene počela doživljavati tek osam mjeseci nakon što je prestala koristiti terapiju. U prvih sedam mjeseci skupila je mrtve kože dovoljno da napuni dvije staklenke.  

Njena koža prije i dva mjeseca nakon što je prestala uzimati steroide:

To je sindrom crvene kože ili reakcija na prestanak korištenja steroida

Stanje kroz koje je Briana prolazila godinu dana zove se Sindrom crvene kože, ovisnost o topijskim steroidima ili povlačenje topijski steroida. Oni se pak još zovu topijski kortikosteroidi, glukokortikosteroidi i kortizon i ima ih u svim oblicima - kremama, uljima, gelovima i losionima. Neki se mogu kupiti u slobodnoj prodaji, a neki na recept.

Obično su topijski steroidi djelotvorni određeni vremenski period, a najveći je problem ako se reakciju na njih zamijeni s pogoršanjem ekcema. Neće svi koji koriste te kreme razviti ovaj sindrom. Za sada je napoznato zašto nekima koža reagira na terapiju steroidima na ovaj način, a zašto neki nemaju nikakve reakcije. 

Ovako danas izgleda Briana:

Idi na 24sata

Komentari 9

  • kung fu panda 22.05.2016.

    ajme

  • mede 20.05.2016.

    ovo izgleda bljak

  • montello 19.05.2016.

    oh my god

Komentiraj...
Vidi sve komentare